Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Julavslutning flyttas till gymnastiksal

Flera föräldrar är besvikna över att årets julavslutning på Esperedskolan inte ska hållas i kyrkan.

– Om det blir för religiöst gör jag mig skyldig till tjänstefel, säger rektor Carina Uvenfeldt.

Skolavslutning i kyrkan eller inte? Den frågan har diskuterats under hela året i Oskarström. På internet finns en särskild grupp på Facebook under rubriken ”Vi som vill ha Oskarströmsskolornas skolavslutning i  kyrkan” med 483 medlemmar.

I våras kunde man läsa där om hur gruppens ”kamp” med namninsamlingar och andra påtryckningar burit frukt så att Österledsskolans avslutning kunde hållas i kyrkan i juni. Men nu när det är dags för jullov flyttar Esperedskolan onsdagens avslutning från kyrkan till Österledsskolans gymnastiksal.

– Med tanke på den kritik vi fick av Skolinspektionen efter förra årets julavslutning var jag tvungen att göra något, säger skolans rektor, Carina Uvenfeldt.

Hon syftar då på att en förälder anmälde att förra årets avslutning var kyrklig ”med prästen i centrum”. Enligt anmälaren liknade avslutningen en mässa eller annan form av religiös akt. Som exempel nämndes att två barn som satt intill en krubba var utklädda till Josef och Maria – och att dessa utropade ”Här ser ni Jesusbarnet och det är tack vare honom som vi firar jul”.

Enligt Skolinspektionen är en förutsättning för avslutningar i kyrkan att rektorn står i centrum och att tonvikten ligger på traditioner och högtidlighet i stället för religiösa inslag. I det här fallet riktade inspektionen kritik mot Halmstads kommun, bland annat för att barnen sjungit psalmer och tagit emot Guds välsignelse.

– Inför årets avslutning frågade jag kyrkoherden om det gick att tona ner det religiösa, men han ville absolut be en bön, säger rektor Carina Uvenfeldt och till-lägger:

– Eftersom julen är en religiös högtid har jag full respekt för hans åsikter. Vi kan inte kräva att få bli inbjudna och sedan bestämma hur allt ska gå till där.

– Samtidigt är läroplanen väldigt tydlig med vad som får förekomma – skulle jag gå med på detta vore det tjänstefel.

Efter att föräldrarna fick veta vad som gäller har ett halvdussin hört av sig till henne och undrat om barnen måste vara med om avslutningen inte sker i kyrkan.

– Om någon känt att den inte ville besöka en kyrka hade den fått avstå, men nu måste alla komma. Det är en vanlig skoldag med ett program där alla elever är aktiva.

Ändå har inte Carina Uvenfeldt gett upp hoppet om att kunna ordna en skolavslutning i kyrkan till sommaren.

– Jag ska ha ett nytt, förutsättningslöst, samtal med kyrkoherden om det. Alltsammans hänger på om han är beredd att avstå från vissa saker, säger hon.