Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

– Ett skalv på fyra på Richterskalan är för smått för att vålla skador på friska konstruktioner. Men för våra förhållanden är det ett stort skalv, säger Reynir Bödvarsson.

Jordskalv i Halland mätte över 4

Många hallänningar upplevde på måndagsmorgonen ett jordskalv som mätte över 4 på Richterskalan.

Enligt USA:s geologiska institut USGS mätte skalvet 4,4 på Richterskalan vid epicentrum som låg i Kattegatt, cirka fem mil väster om Halmstad.

Seismologen Reynir Bödvarsson på Svenska Nationella Seismiska Nätet (SNSN) vid Uppsala universitet uppskattar först att skalvet ska ha varit runt 3,5 på Richterskalan. Men han ändrar sig eftersom amerikanska USGS är en pålitlig källa.

– Det är fullt möjligt att det är så pass stort. Det är fullt möjligt att det är över 4. Om det är mer än 4,1 då är det mer än tio år mellan sådana skalv i Sverige, det är mycket sällsynt i våra områden över huvud taget.

Sveriges nationella seismologiska institut (SNSN) har under förmiddagen sammanställt data från jordskalvet som inträffade i havet utanför Halland på måndagsmorgonen och fått fram att det mätte 4,1 på Richterskalan.

USA:s seismologiska institut hade tidigare gått ut med siffran 4,4. Men också angett en möjlig felmariginal på 0,27.

– Det kan skilja lite beroende på vilka siffror man använder. De här siffrorna är ofta temporära tills man tar in mer data och de kan fortsätta ändras när man får in mer data, säger Reynir Bödvarsson på SNSN.

– Ett skalv på fyra på Richterskalan är för smått för att vålla skador på friska konstruktioner. Men för våra förhållanden är det ett stort skalv, säger Reynir Bödvarsson.

Det ska ha varit runt klockan 05:00 som marken började röra sig i Halland. Enligt Hallandspolisen ska skalvet ha pågått mellan 10-20 sekunder.

Ännu finns inte någon information om att någon ska ha skadats i jordskalvet.

Den röda markeringen på kartan nedanför visar var skalvet ägde rum.