Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nye tränaren Jens Gustafsson och HBK:s ordförande Göran Johansson.

Jens Gustafsson tar över HBK

HBK och Josep Clotet Ruiz går skilda vägar. Ny ansvarig tränare för A-laget är Jens Gustafsson. Michael Svensson slutar samtidigt som assisterande tränare – och blir spelare.

– Vi kom till en deadline där vi var tvingade att göra något. Från början sa vi att vi skulle visa tålamod och inte bli desperata efter tre, fyra förluster. Men nu är vi halvvägs in på säsongen och har bara vunnit en match, säger HBK-ordföranden Göran Johansson till HP-sporten.
– Kanske att det var lite naivt att tro att det skulle fungera med tanke på att spelartruppen inte var anpassad efter Peps spelsätt. För till slut blev kulturskillnaderna för stora – så härmed är Spanien-spåret över, medger han när den spanske tränaren samt alla fem spanska spelarna är borta redan efter halva säsongen.
1–3-förlusten mot AIK blev Peps sista avtryck i HBK och i stället tar nu alltså Jens Gustafsson över som klubbens fjärde(!) tränare inom loppet av ett och ett halvt år.
Om Pep var relativt oprövad som A-lagstränare så är Gustafsson det i ännu högre grad med endast meriter som U17- och U21-tränare i HBK.
– Det kom väldigt plötsligt och därför behövde jag lite betänketid om jag verkligen kunde hantera det. Det är ju inget att hymla om att jag är väldigt oerfaren på den här nivån. Så det jag saknar där får jag kompensera med ett jävla engagemang och att bygga ett team omkring mig, förklarar Jens när vi träffas nere på Örjans vall.
– Jag behöver folk omkring mig som har varit med förr och kan den här klubben för är det något som jag har lärt mig så är det att fotboll inte är någon one-man-show, säger han när alltså står klart.
Som utbildad beteendevetare i psykologi, pedagogik och sociologi hoppas den forne mittbacken från Falkenbergs FF att kunna få in positivt tänkande i truppen.
– I vårt läge hjälper det inte att gå till apoteket och köpa lyckopiller. Utan min grundsyn handlar om att göra alla spelare synliga och ge dem beröm när de gör något bra. För det är det som alla drivs av – att prestera och göra något bra.
– Ren fotbollsmässigt blir det väldigt resultatinriktat i början. Men vi måste börja med att finna trygghet i när vi inte har bollen, alltså hur vi försvarar oss. Och sedan finna vägar hur vi ska anfalla.

Tränarteamet omkring Jens är ännu inte klart.
Men han vill hellre se Michael Svensson på planen än som fram till nu – assisterande tränare.
– De egenskaper, den vinnarskallen och den ledaren Michael är på planen gör att det är där han behövs nu mer än än någonsin, påpekar Jens.
På måndag börjar allsvenskans andra halvlek. I dubbel bemärkelse för ”nygamla” svenska HBK.