Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nio år sedan sist. Nu ska Gyllene Tider med Anders Herrlin, Mats ”MP” Persson, Micke ”Syd” Andersson, Per Gessle och Göran Fritzon återigen lägga Sommarsverige för sina fötter.

”Jag har försökt fånga det klassiska soundet”

I en exklusiv intervju med Hallandsposten berättar Per Gessle bland annat hur den nya Gyllene Tider-skivan kommer att låta.

Ny sommarturné i juli. Och ny platta, ”Dags att tänka på refrängen”.
Gyllene Tider är tillbaka.

– Det är alltid ett pussel att lägga för att få allt att stämma, men så blir det, berättar Per Gessle exklusivt för HP.

Alla bitar är heller inte riktigt på plats. I nuläget är 18 spelningar planerade till den kommande turnén, men platser och datum är inte spikade och därför kommer hela turnéschemat med biljettsläpp att presenteras den 22 januari.
Men en spelplats är naturligtvis självskriven – Halmstad.

Enligt Göran Fritzon i SR Halland handlar det om premiären den 5 juli.

Förutom gästspelet i samband med Roxettes spelning i Halmstad sommaren 2010 är det nio år sedan som Per, Mats ”MP” Persson (gitarr), Anders Herrlin (bas), Göran Fritzon (keyboards) och Micke ”Syd” Andersson (trummor) senast lade Sommarsverige inför sina fötter.

Jubileumsresan ”GT25” var den i särklass största svenska turnén genom tiderna, och även den näst största i Europa 2004, som under tre gyllene sommarveckor drog en halv miljon svenskar, där Halmstadgruppen bland annat fyllde Ullevi i Göteborg.

Då hade Gyllene Tider ändå haft sin storhetsperiod på sent -70 -och tidigt 80-tal och även gjort en bejublad comebackturné med ”Återtåget” 1996.

Men nu är det alltså dags igen och precis som inför tidigare återföreningar, ”Gå och fiska” 1996 och cd:n ”Finn 5 fel” 2004, med en ny platta, ”Dags att tänka på refrängen”.

Det ska dock inte tolkas som att det är något avsked.

– Nej, nej. Det anspelar till refrängerna som väl alltid har varit Gyllene Tiders signum. Och här finns massor av treminutershits, påpekar Per.

Under största hemlighet har bandet varit i Christoffer Lundquists studio The Aerosol Grey Machine Studio nere i Skåne och spelat in. Hittills tolv låtar på tio dagar.

– Tanken är att vi ska spela in 14 låtar, där troligtvis tolv kommer med på plattan, förklarar Per och jämför den nya plattan med den förra.

– Den stora skillnaden mot ”Finn 5 fel” där en tredjedel av låtarna var skrivna till Mazarin-plattan, är det här låtar skrivna enbart för det här fantastiska bandet.
Beskriv dem.

– Jag har försökt fånga det klassiska Gyllene Tider-soundet. Korta låtar, positiv energi med gitarrer och Farfisa-orgeln i centrum. Det är en väldigt kul och intensiv platta med fräsande powerpoplåtar, det låter lite som Buzzcocks möter Green Day efter att de festat på lite för mycket Red Bull.

Men när började du skriva dem – du har ju faktiskt varit ute på en 19 månader lång världsturné med Roxette?

– Alla låtarna, förutom en gammal dänga från 1978(!), skrevs efter att vi bestämt oss, det vill säga sommaren 2012. Först då visste jag också när Roxette-turnén skulle ta slut.

Hur kändes det att återse det gamla gänget?

– Helt otroligt kul. Så fort vi träffas blir allting som förr. Vi blir tjugo år och supertramsiga. MP drar dåliga skämt, Herrlin hittar på hyss, Fritzon ligger på golvet och skrattar åt Mickes Harplinge-mage. Det finns ett fantastiskt brödraskap i det här gänget. Och dessutom är det ett helt underbart litet popband.

– Jag gjorde enkla demos i MP:s studio i Halmstad, sen satte vi låtarna på första eller andra tagningen i studion i Skåne. Anders och Micke har ingen aning om det men de är nog de tajtaste basist/trummis-teamet som finns. Jag är en lycklig själ som får vara med i det här, ler Per.

Clarence Öfwerman och Christoffer Lundquist tillsammans med bandet producerar plattan.

– Men alla är i studion hela tiden, vilket är ovanligt. Så hela bandet är väldigt hands on och tycker till. Det är skitkul och gör hela äventyret unikt.

Cd:n, samt en lp i färgad vinyl, och en första singel är planerade att släppas i vår.

Men precis som turnén är heller inte där exakta datum spikade.

– Allt går så fort, säger Per. Det händer saker kring detta projektet varje dag. Inte minst på turnésidan med produktionsidéer och alla möten.

I juli får vi se resultatet.