Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Efter 13 säsonger har Tommy Jönsson nickat sin sista boll för HBK.

Jönsson slutar – ”Zvirre” stannar kvar

Två stannar och en går! Tomas Zvirgzdauskas, 35, och Mikael Rosén, 36, förlänger kontrakten med Halmstads BK. Men för Tommy Jönsson, 34, är det slutspelat efter 13 säsonger i HBK

– Jo, det är klart nu! Jag lägger av och kommer att satsa på en civil karriär, säger Tommy Jönsson till HP-sporten.
I veckan gör Jönsson sitt sista träningspass i HBK - sedan är fotbollskarriären över.
Men den vänsterfotade mittbacken kan se tillbaka på en tid med många högtidsstunder. Han har blivit svensk mästare, varit nära att kvala in i Champions league, gjort tre landskamper och är den HBK:are som spelat näst flest allsvenska matcher – 304 – genom tiderna.
– Jag har gjort två färre matcher än ”Tobbe” (Torbjörn Arvidsson), men att slå honom och spela vidare en säsong till var ingen drivkraft. Jag känner att jag är färdig med fotbollen nu, konstaterar Jönsson.
Redan i vinter startar Tommy en intern utbildning i Helsingborg för att bli ekonomisk rådgivare i ett fond- och försäkringsbolag som i sommar öppnar ett nytt kontor i Halmstad. Där ska han sedan arbeta.
– Jag har läst ekonomi och juridik, men det sistnämnda har jag kanske inte så mycket nytta av nu. Det viktiga är att jag får jobba med något som jag alltid varit intresserad av.
Därför var det aldrig aktuellt med någon fortsättning i HBK.
– När HBK bara ville förlänga ett år i taget kände jag att det inte passade mig och då började jag fundera på att satsa på en civil karriär i stället.
I våras dök chansen upp. Lite slumpartat fick han kontakt med ett företag som ville satsa på honom och han har sedan suttit i många möten under året.
– Jag har samtidigt haft en dialog med HBK, där vi har stämt av läget efter hand, men vi har inte haft några förhandlingar om en fortsättning, berättar Tommy.
– Det var heller inte aktuellt att flytta till en ny klubb, då var det bättre att göra något annat i stället.
Vilket är ditt bästa HBK-minne?
– Självklart när vi vann SM-guld 2000. Vi spelade bra fotboll hela året och ledde allsvenskan i 20 omgångar.
Ditt sämsta HBK-minne?
– När vi åkte ur mot Anderlecht i Champions league-kvalet 2001. Vi var väldigt nära att gå vidare. Tyvärr får man inte så många såna chanser och det tror jag alla kände när vi satt i bussen efter matchen i Bryssel. Vi hade ett väldigt bra läge...
Vad tror du om framtiden för Halmstad?
– Det finns enorma krafter för att få saker och ting på rätt spår igen, men det som är viktigast just nu är att hitta en ny tränare så fort som möjligt så att alla kan börja förbereda sig för nästa säsong.
Båda veteranerna Tomas Zvirgzdauskas och Mikael Rosén kör vidare och har skrivit på för ytterligare en säsong.
– Jag trivs bra i Halmstad och kände att jag inte ville sluta spela. Jag har mer att ge och då är det lite dumt att lägga av, säger ”Zvirre”.
Han och Jönsson har kamperat ihop i mittförsvaret sedan 2002 och upplevde många bra säsonger tillsammans. Vid flera tillfällen sa dåvarande tränaren Janne Andersson att han hade allsvenskans bästa mittbackspar i Tommy och ”Zvirre” och att han absolut inte ville byta ut dem mot några andra.
Vad tycker du om att Jönsson slutar?
– Det är hans beslut. Tommy är en duktig spelare och vi trivdes väldigt bra ihop. Jag kommer att sakna honom i både omklädningsrummet och på planen.
010-471 51 49 [email protected]
cJag har gjort två färre matcher än ”Tobbe”, men att slå honom och spela vidare en säsong till var ingen drivkraft.
Tommy Jönsson, Halmstads BK.