Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ny generation. Per-Anders Andersson och Patrik Larsson är några av de nya eldsjälar som ser till att verksamheten i Hultagärdesbacken fungerar. Nu när kylan kommit ska man få fart på både snökanoner och liftar i vinter och hoppas på en lika fin skidsäsong för Hylteborna som förra vintern.

Investeringar inför nya skidsäsongen

Skidbacken i Hultagärde, Torup, öppnade sin säsong i söndags och det med en nyrenoverad klubbstuga där skiduthyrningen nu fått sig en ansiktslyftning.

Egentligen skulle årets vintersäsong invigts redan i lördags, men fick skjutas upp på grund av mildväder. Längtan hängde därför nästan i luften dagen efter då det stod klart att temperaturen var rätt och backen kunde öppna.

Ett flertal Torupsbor, främst i yngre åldrar, stod på eftermiddagen klara att greppa liften och åka utför. Vid kontrollpanelen för liften stod en av klubbens eldsjälar i den nya generationen, Per-Anders ”Parre” Andersson, och höll koll.

– Roligt att vi kan köra i gång så här tidigt på säsongen och att så många uppmärksammat det, tyckte han.

Backen har fått sig en genomgång nu i höst och bland annat har man grävt om vissa partier, inte minst uppe i liften för att underlätta avstigningen för de yngsta.

Största renoveringen har dock skett i skidstugan där skiduthyrningssektionen snyggats till rejält och blivit mycket välorganiserad.

– Och så har vi köpt in en hel del ny utrustning i varierande storlekar från en skiduthyrning i Sälen så nu har vi 60 skidor och pjäxor för uthyrning till dem som inte har egen utrustning med sig, förklarar Patrik Larsson.

Målet är nu att med ideella krafter från orten kunna ha öppet varje helg när vädret tillåter i vinter och förhoppningen är att lära fler engagerade Torupsbor att ratta snökanonen.

– Nästa gång det är kallt nog ska vi ha en genomgång med fler personer så att fler kan hjälpa till. Problemet med det här är ju att man måste köra i skarpt läge. Det är ingenting man lär sig i varmaste juli, säger Parre Andersson.

Även längdspåren i Hultagärde har snyggats upp i höst och nya spår är nu lagda runt anläggningen för dem som hellre skidar horisontellt än vertikalt.