Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tveksamt. Enligt partiledaren Jimmie Åkesson (bilden), internationelle sekreteraren Kent Eneroth samt Ronny Ledström är invandringen orsaken till allt ont i det svenska samhället. Räcker den argumenteringen verkligen för att partiet skall komma in i riksdagen?

Invandring är nödvändig och svenskar är toleranta

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Att Sverigedemokraterna i grunden är ett enfrågeparti framgår med all önskvärd tydlighet av intervjun i gårdagens HP med partiets lokale sekreterare och presstalesman Ronny Ledström samt av dagens debattartikel i HP, skriven av partiets internationelle sekreterare Kent Ekeroth.

Det är uppenbart att såväl Ledström som Ekeroth hoppas av grogrunden för främlingsfientliga åsikter är så god hos svenska folket att det skall räcka för att partiet skall blir representerat i kommunfullmäktige i Halmstad samt i riksdagen. Enligt de senaste opinionsmätningarna har de båda sverigedemokraterna också skäl att vara optimistiska.

Främlingsfientliga partier och populistiska rörelser med udden riktad mot invandrare gör sig påminda på många håll iEuropa, alltså inte bara i Sverige. Men intolerans och enfald går att pressa tillbaka, så länge de etablerade partierna inte blir för angelägna att försöka ta udden av dem genom att börja dansa efter deras pipa. Därför är det nödvändigt att såväl den borgerliga alliansen som de rödgröna säger nej till varje form av samverkan!

Sverigedemokraternas framgång i opinionen förvånar. Enligt en undersökning gjord av SOM-institutet vid Göteborgs universitet har faktiskt svenskarnas inställning till flyktingar och invandrare blivit mer positiv under de senaste 20 åren.

Aldrig tidigare i SOM-undersökningarnas historia har svenskarnas attityder till invandrare varit så accepterande som nu, menar statsvetarprofessorn Marie Demker som studerat detta genom att ställa toleransfrågor upprepade gånger sedan 1993.

År 1993 ställde sig var fjärde svensk negativ till att få en invandrare från en annan del av världen ingift i familjen. I fjor var den andelen nere i tolv procent. Det visar att Sverige har blivit ett mer tolerant samhälle.

Föreställningar om att de som kommer utifrån hotar inhemska värden av olika slag ter sig allt mer fjärran från den vardag som människor lever i.

Mot den här bakgrunden är det förvånande om argument, som förs fram av Ledström iHP-intervjun och av Ekeroth i dagens debattartikel i HP, när det gäller invandring och islam skulle omfattas av så många svenskar att det skulle räcka till riksdagsplatser åt partiet.

Förvisso saknas det inte utmaningar när det gäller den svenska invandringspolitiken. Många nyanlända har problem att få fotfäste på arbetsmarknaden. Diskriminering av invandrare är en realitet. Befogad kritik av islamism tenderar ofta att spilla över på gruppen muslimer och fördumma debatten. Men det är utmaningar som går att tackla. Fler och fler inser att mångfald berikar samhället både mänskligt och krasst ekonomiskt. Hit hör dock uppenbarligen inte Ledström och Ekeroth.

I dag är många kommuner beroende av att locka till sig människor från andra länder för att inte krympa befolkningsmässigt. På sikt kommer samma demografiska trend att göra att Sverige som land behöver bli mer attraktivt för invandrare att slå sig ner i. Det är samma utmaning som finns i hela Europa. En tolerant och välkomnande inställning till människor från andra delar av världen är då en viktig tillgång i den allt skarpare globala konkurrensen.

Att Ledström och Ekeroth skulle dela den uppfattningen har vi dock ingen förhoppning om.

cPå sikt kommer samma demografiska trend att göra att Sverige som land behöver bli mer attraktivt för invandrare att slå sig ner i.