Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Inbjudande plan. Det är bara drygt tre veckor kvar till den allsvenska fotbollspremiären och så här såg Örjans vall (där HBK skall möta Trelleborg) ut i går – innan eftermiddagens snöfall. Planansvarige Jonas Eidergård är inte särskilt orolig att premiärmatchen inte kan spelas.

Ingen fara för premiärmatchen

När detta skrives vräker snön ner igen över Halmstad, och värre tycks det bli, men den planansvarige på Örjans vall, Jonas Eidergård, sover ändå gott om nätterna.

Eidergård är övertygad att HBK:s premiärmatch mot Trelleborg den 14 mars kan spelas, hur mörkt det än ser ut för tillfället.

– Snön är inget problem, det enda som kan ställa till det är om det blir riktigt kallt någon vecka innan premiären, säger Jonas Eidergård.

Som synes på bilden här bredvid såg planen riktigt inbjudande ut i går, men den togs, som alla förstår, innan snön började falla igen.

Den gamla snön smälte när planvärmen sattes på.

– Vi har valt att gå försiktigt fram, förklarar Eidergård. Planvärmen har nyligen satts på, men bara på låg nivå för att få en långsam uppvärmning, man får nämligen inte väcka gräset för tidigt. Sedan höjde vi en och en halv grad för några dagar sedan.

En annan stor anledning till att planen ligger – eller låg... – så grön och grann trots vargavintern är den slitsdränering som plöjts ner i ett rutnät under gräset. Det handlar om femton centimeter djupa spår med grus som leder bort smältvattnet och som gjort underverk.

Det gör att Jonas Eidergård är optimist.

– Vi ligger absolut inte risigt till. I Göteborg, till exempel, är det betydligt större bekymmer och i Kalmar är det helkört.

Trots detta beslöt Svenska fotbollförbundet i går att inga premiärmatcher skall flyttas.

Så här ser premiärprogrammet ut: Kalmar–Göteborg (lördag 13 mars), HBK–Trelleborg, Häcken–Djurgården, Helsingborg–BP, AIK–Mjällby (söndag 14 mars), Gais-Malmö FF, Örebro–Åtvidaberg, Gefle–Elfsborg (måndag 15 mars).

Det är sålunda stor risk att Kalmar måste flytta sin match till reservarenan i Norrköping, Häcken har ansökt om att få spela på konstgräsplanen Valhalla, men fått avslag av säkerhetsskäl och det lutar där åt Borås.

– Att flytta en match till reservarenan kan ske med ganska kort varsel och man behöver inte lämna in en ansökan till förbundet, säger Gerhard Sager, ordförande i Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté till TT.

Supercupfinalen på Råsunda den 6 mars mellan AIK och Göteborg skall också spelas som planerat.