Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Inga garantier för hur fåglarna har behandlats

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Replik

Svar till Marianne Holm, Mariannes mening, 17/2

Djurrätt. Halmstads kommuns medarbetare har beslutat att klä sig i fjäderboa med riktiga fjädrar inför Melodifestivalen. Djurens Rätt Halmstad-Falkenberg anser att detta är ytterst onödigt eftersom fjädrar troligen kommer ifrån plågade fåglar.

Fjädrar som säljs i Sverige i grälla färger kommer ofta ifrån Kina och Nordamerika. Om vi skulle anta att fåglarna slaktats innan fjädrarna tagits av, gör det inte frågan mindre problematisk. Det finns inga garantier för hur fåglarna behandlats även om företag säger sig ha papper på det. Undersökningarna görs inte på alla fjäderfarmer.

I din ledare så skriver du att ”att skrika högt i skyn för några fjädras skull är en överdrift”. Djurens Rätt tycker att varje djur är en individ med sin egen rätt att leva. Varför skulle kycklingar känna mindre smärta än en hund och därför behandlas sämre? Förtryck och tortyr är alltid fel, det handlar inte om vem som förtrycks och var förtrycket sker. Det går enkelt att se paralleller till rasism och sexism om man anser att vissa djur är värda mer än andra. Det är en farlig väg att gå när man inte tycker att alla individer, djur som människor, ska behandlas med respekt.

I ledaren hävdar även skribenten att ”I Sverige måste matproducenter följa en mycket strikt djurskyddslagstiftning”. Enligt en undersökning av World Animal Protection 2014 undersökte man 50 länder och deras djurskyddslagar. Sverige hamnade inte ens på topp tre.

Djurskyddet är något bättre i Sverige men det är fortfarande bristfälligt. Det dödas fortfarande en miljon minkar varje år i Sverige. Många länder har redan förbjudit pälsfarmer. Vi i Sverige ligger efter på många områden när det gäller djurskydd.

Jag håller med dig att alla har rätt att välja vad de själva vill äta och köpa. Men ska Halmstad kommun verkligen gynna förtryck och tortyr? Djurens Rätt kommer därför fortsätta att påverka myndigheter och företag att ta avstånd från djurplågeri samt upplysa konsumenter.

Annicka Ericsson,

Djurens Rätt Halmstad-Falkenberg