Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Imam kallade homosexualitet för virus

Studieförbundet NBV bryter samarbetet med Halmstads moské. Detta efter att imamen i en föräldrautbildning påstått att homosexualitet är ett virus.

Det var i våras som Robert Lychou, verksamhetschef på Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, såg videon på moskéns Youtube-kanal. Den ska ha spelats in under en studiecirkel i föräldrautbildning.

Han blev upprörd över vad han hörde imamen säga i videon.
– Han hävdade att om föräldrarna såg till att barnen fick den rätta tron, lärde sig om Koranen och islam, så skulle de inte utveckla homosexualitet, säger han.
I inspelningen som Radio Halland har publicerat, hörs imamen säga att det viktigaste i barnuppfostran är att sönerna ska få ett bra immunförsvar. Det finns många virus, konstaterar imamen, och säger bland annat homosexualitet – som han menar ligger långt ifrån islams lära.
I hopp om att få en förklaring kontaktade Robert Lychou på NBV moskén och begärde ett möte med imamen.
– Men han valde att inte träffa mig. Då är vi inte intresserade av ett samarbete med dem, säger Robert Lychou.
Under cirka två år samarbetade NBV med moskén genom studiecirklar. Nu är det slut på det.
– Vi tror på alla människors lika värde och rättigheter oavsett sexuell läggning, etnicitet eller religiös tillhörighet. Det här uppfyller inte de kraven, säger verksamhetschefen.

För Robert Lychou spelar det mindre roll om uttalandet gjordes i eller utanför samarbetet med studieförbundet. Förtroendet är förbrukat i och med att imamen inte ville ge en förklaring till sitt uttalande.
– Hade imamen valt att träffa mig så hade vi kunnat reda ut de här frågorna. Men de påstår tydligen att samarbetet inte spelar någon roll för dem. Och vill man inte kommunicera så får frågorna inga svar, säger han.

Jonnié Jonsson, ordförande för RFSL, Halland ser uttalandet som "anmärkningsvärt".
– Som jag ser det är det hets mot folkgrupp, säger han och förklarar att föreningen har styrelsemöte i veckan och då tar man beslut om en eventuell polisanmälan.
– Jag är inte alls emot att polisanmäla. Det är viktigt att göra en markering i det här fallet. Vi har medlemmar som är muslimer och nu kommer dessutom många hbtq-flyktingar till Sverige, man hade ju hoppats att kyrkan skulle vara en trygg plats för dem men så är det inte alltid, säger RFSL-ordföranden.
HP har sökt Halmstads moské för en kommentar utan framgång. Jehad Karkoukli, kontaktperson för Islamiska barn- och kulturföreningen, som bedriver sin verksamhet i Halmstads moské, vill inte kommentera imamens uttalande.