Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ikväll gäller det för Fredrik Thomander

Hallandsposten ringde upp Fredrik Thomander, uppvuxen i Varberg och medkompositör till Nicke Borgs ”Leaving home”, för att ställa några frågor inför finalen i Melodifestivalen.

Hur är känslan inför kvällens Melodifestivalfinal?

– Det märks att det är stor skillnad när låten har gått till final, för det är ett himla drag överallt. Jag har inte sett några av repetitionerna, men det ska bli jättekul att komma till Globen.

Har ni coachat Nicke Borg lite extra?

– Nej, vi körde hårt inför deltävlingen och det enda som min kollega Anders Wikström har hjälpt till att finjustera har handlat om kameravinklar.

Varför tror du att er rockballad funkar?

– Det är nog för att det är en riktig låt som inte är specialskriven för att passa festivalen. Att den har en tonartshöjning är mest för att man bara har tre minuter på sig. Nicke behöver i alla fall inte kompromissa, utan kan känna sig trygg och det känner tittarna. Schlagerfestivalen kan vara en genväg, men det märks om någon tävlar med en låt som de inte är bekväma med.

Blir det en intressant motsättning när en tuff, tatuerad kille sjunger en lugn, känslig låt?

– Absolut. Vi har jobbat mycket med att skriva om texten så att Nicke ska våga öppna sig. Låten har ju en koppling till hans tidigare liv och beroende och folk känner att han menar det han sjunger. Att någon som ser hård ut på ytan visar sin sårbarhet är rätt klassiskt.

Tror du att ”Leaving home” har chans att vinna?

– Det beror på om Danny, Brolle och Eric Saade får en tredjedel var av rösterna från alla småflickors hjärtan och liksom tar ut varandra. Man kan ju alltid hoppas. Fördelen med Nicke är att han inte har någon konkurrens på sin planhalva och om Sweden Rock-publiken röstar så vet man aldrig vad som händer. Sedan tror jag att Sara Varga också kan gå långt.

Vad händer om ni vinner finalen i kväll?

– Vi tar det som det kommer, för vi är redan nöjda. Vi hade inte räknat med en finalplats och just nu är ”Leaving home” den näst mest spelade finallåten i P3, så jag har ett leende på läpparna hur det än går.