Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fredrik Liverstam i HBK försöker stoppa Blåvitts Gustav Engvall.

IFK Göteborg satte HBK på plats i cupen

Efter två raka segrar i Svenska cupen kom Halmstads BK ner på jorden igen. IFK Göteborg var överlägset på Bravida arena, men det är likväl HBK som spelar kvartsfinal.

Svenska cupen

IFK Göteborg 3

Halmstads BK 0

(2–0)

Efteråt var det en besviken Janne Jönsson, tränare i Halmstads BK, som tog ton.
– Jag är besviken på insatsen. Det är bara (Alexander) Ruud Tveter som håller moralen och ångan uppe över 90 minuter. Och det har jag sagt högt. Sen ska vi inte gräva ner oss för djupt. Det var förmodligen en bra tankeställare inför fortsättningen av säsongen.

Men det var inte bara inställningen som Jönsson tyckte var för dålig.

– Jag är missnöjd även tekniskt. Att bollen inte går till grön tröja oftare, för det har vi varit rätt duktiga på tidigare. Vi var beredda på att det skulle komma fler inlägg med högre kvalité, att vi skulle möta ett snabbare motstånd vilket passar då vi skulle få en större utmaning, så vi var förberedda. Och trots att vi är så svaga som vi är så fanns det ändå chanser och halvchanser redan i första halvleken.

Främst var det Alexander Ruud Tveter och Antonio Rojas som hade lägen att spräcka nollan.

Men både Tveters nick i fritt läge och Rojas skott från bra position till höger i straffområdet höll för dålig kvalité för att nätet skulle rassla.

Det gjorde det i stället bakom Isak Pettersson. Som dock inte kan lastas varken för Gustav Engvalls 1–0 i den 13:e minuten eller Sören Rieks 2–0 senare i halvleken.

Engvall fick förvånansvärt mycket tid mitt utanför HBK:s straffområde och kunde läckert skruva in bollen i Petterssons vänstra kryss.

Rieks fick å sin sida öppet mål sedan Engvall spelat snett inåt bakåt efter att Blåvitt tråcklat sig igenom ett passivt HBK-försvar.

Isak Pettersson fick chansen mellan stolparna sedan Stojan Lukic fick lämna återbud på grund av sjukdom.

– Vi har roterat och det gav en öppning för Isak. Vi har tre bra målvakter och jag ville att han skulle få känna på tempen i cupen.

Ser du Isak som en lika stor konkurrent till Stojan som Malkolm?

– Ja, vi ville se det när chansen fanns i hetluften.

HBK var djupt tillbakatryckta under hela den första halvleken. Till den andra lyfte man upp mer men hade svårt att skapa några klara lägen. Även om Fredrik Olsson kunde gjort det bättre efter en omställning.

I stället satte Tobias Hysén kliniskt 3-0 efter ett vänsterinlägg.

HBK, redan klar gruppsegrare inför mötet, hade vid seger fått fördel av hemmaplan i kvartsfinalen. Nu blir det bortamatch mot antingen BK Häcken, Malmö FF, AIK eller Kalmar FF nästa helg.

Vilket lag möter du helst?

– Det går rätt bra med vilket som.

Vilket lag vill du inte möta?

– På pappret är väl Malmö det starkaste laget.

Lottningen sker måndag morgon, klockan 06.50, i SVT.