Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hyran för dam-EM 2,5 miljoner kronor

Svenska fotbollförbundet betalar 2,5 miljoner kronor till Halmstads kommun för att hyra Örjans vall under dam-EM-slutspelet i juli 2013.

Det framgår av det stadionavtal som har tecknats mellan förbundet och teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad och som HP-sporten har tagit del av.

Svenska fotbollförbundet, som är ”värdförbund” åt det europeiska fotbollförbundet Uefa, köper genom avtalet tillgång till Örjans vall under två veckor före den första EM-matchen fram till tre dagar efter den sista matchen, totalt cirka fyra veckor.

I hyran ingår att arenan ska vara upprustad till samma standard som under U21-EM för herrar 2009 plus stadionpersonal, planunderhåll, städning och sophantering.

Under EM och två veckor dessförinnan får det inte spelas några andra fotbollsmatcher på Örjans vall, vilket betyder att Halmstads BK och Halmia måste flytta eventuella hemmakamper.

Stadion ska vara ”ren”, vilket innebär att inga företag som inte är godkända av Uefa får göra reklam eller sälja produkter. Det var denna bestämmelse som gav Halmstad tre matcher i U21-EM eftersom en hamburgerrestaurang på Borås arena inte tillhörde EM-sponsorerna.

I ett separat värdstadsavtal mellan Svenska fotbollförbundet och kommunens evenemangsbolag Halmstad & Co slås bland annat fast att värdstaden ska ge Uefas kommersiella partners första tjing att köpa plats på kommunens reklamskyltar runt om i stan.

EM avgörs 10–28 juli 2013. Halmstad har tilldelats tre gruppspelsmatcher och en kvartsfinal.