Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Huvudvärken borta – Järdler tillbaka

Det har funnits stunder under de senaste månaderna när Christian Järdler, 28, har tvivlat på om han överhuvudtaget skulle kunna spela fotboll igen. Men i eftermiddag är han tillbaka mot Örebro SK när Halmstads BK på Örjans vall jagar säsongens andra trepoängare och kontakt med lagen ovanför.

– Det känns nästan ofattbart. Bara att stå på en fotbollsplan igen är en seger i sig. Men det är ju inte fotbollen som har drabbats – privat har det också varit ett helvete där man vissa dagar inte har orkat göra någonting.

har det gått tre veckor sedan han senast hade den fruktansvärda, molande huvudvärken. Den som kan härledas till matchen mot Hammarby den 21 april 2006 när han i sin tredje match i Malmö FF:s tröja kolliderade med lagkompisen Raoul Kouakou och fick hjärnskakning samt spräckte okbenet hela vägen från näsan till ena örat.

Fyra månader senare var han tillbaka, men smärtan har kommit och gått under de fem åren som har passerat för att förvärras efter de två första träningspassen i januari. Tills nu.

– På ett sätt känns det som om jag har fått livet tillbaka. Varje dag som jag vaknar och inte har huvudvärk hoppas jag att det ska vara över. Men jag vet ju inte, kan aldrig vara säker. För jag tror ingen förstår hur det känns att vakna upp varje morgon med konstant huvudvärk i fem, sex veckor utan avbrott.

– Ett tag levde jag på 8–10 Alvedon om dagen för att lindra smärtan, men det skulle naturligtvis aldrig hålla i längden. Då skulle jag förstöra kroppen.

I stället sökte Christian nya behandlingsmetoder.

– Alla du kan tänka dig, från akupunktur och värme till kineseologer och naturmedicin. Dessutom har jag pratat med hockeyspelare som ju är vana vid att få hjärnskakningar för till slut blir man ju desperat.

vägen tillbaka dels genom att konsekvent fortsätta med den påbörjade akupunkturen, dels genom en ny naprapat som förutom att behandla kotorna i ryggen även jobba med käken och halsmuskulaturen.

– Han hittade en snedställning i käken och jag glömmer aldrig när jag vaknade upp efter smällen när jag kände underkäken rakt uppe i gommen, förklarar Christian.

Sedan den där träningen i januari har han slitits mellan hopp och förtvivlan.

– Vissa dagar har jag bara varit hemma i Ängelholm och vilat och inte haft lust att göra någonting. I bland har jag försökt att träna men så fort pulsen har gått upp har huvudvärken kommit.

– Men jag har ändå försökt att åka upp till träningen så ofta som möjligt, bytt om och varit med och tittat på för att känna att jag fortfarande är en del av gruppen.

även dras med migrän vet han skillnaden.

– Ja, det har jag ju haft i många år och då är det bara att gå och lägga sig i ett mörkt rum. Men även om migrän gör ondare så går den ju över – det har inte den andra värken här gjort, säger han och pekar mot höger tinning.

– Fast jag går fortfarande på behandling då och då för att det inte ska komma tillbaka.

Med två veckor i full träning ligger Järdler fem månader efter lagkompisarna.

Ändå gick det bra i debuten med U21-laget i tisdags, där han spelade 75 minuter.

– Just nu går jag mycket på inspiration och glädje – att bara vara tillbaka. Men självklart är jag inte i toppform och det är väl tveksamt om jag orkar 90 minuter.

ändå fullt förtroende från tränaren Pep Clotet Ruiz:

– Jag känner att han anser att jag har något att tillföra laget och det är det viktigaste för mig. Sedan vill han, precis som jag, spela fotboll, att vi ska hålla i bollen och inte bara kontra.

Hittills har det nya spelet dock inkasserat sex ynka poäng och en jumboplacering i tabellen.

– Problemet är anfallsspelet – att vi har skapat för få målchanser och gjort för lite mål. För vi är ju med i alla matcher och alla tror på idén att spela.

– Så de som säger att det redan är kört vet inte vad de snackar om. Det är 2/3 kvar av serien, men självklart måste vi börja vinna, anser Christian.

Och helst då redan i eftermiddag.