Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

HP hade alla fakta

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Socialnämndens ordförande i Halmstad Mikaela Waltersson (M) och socialchefen Hans-Jörgen Wahlhed gillar inte de artiklar där Hallandsposten kritiskt granskat hur föräldrar råkat illa ut när det funnits misstankar om att barn farit illa. Ingen av dem har kontaktat mig – som skrivit – men har via andra kanaler vädrat sitt missnöje.

I en debattartikel 16/2 klagade Waltersson på att publiceringarna varit ensidiga och att tidningen valt att inte kontrollera de inblandades uppgifter med kommunens företrädare. Hon ansåg också att HP borde ha struntat i att granska fall där Socialstyrelsen inte hittat något att kritisera.

Givetvis får hon ha vilka åsikter hon vill, men jag måste ändå bemöta de punkter där hon har fel. Fakta är att det relativt ofta förs fram kritik mot socialtjänsten till HP, men att vi väldigt sällan skriver om det. Problemet är i regel att vi inte har full insyn i alla detaljer.

En av anledningarna till att vi gjort undantag när det gäller tre olika drabbade familjer i Halmstad är att vi de här gångerna haft just insyn. Genom att vi låtit föräldrarna hämta ut alla handlingar som berör dem och att fallen gått så långt att det finns nedlagda förundersökningar från polisen och domar från domstolar har vi inte haft några informationsluckor.

Vi har kunnat läsa allt som stått i socialförvaltningens utredningar, sjukvårdsjournaler, polisförhör, psykologtester och annat. Dessutom har vi intervjuat olika företrädare från kommunen. Ingen av publiceringarna har heller varit något hastverk, utan vi har haft kontakt med de berörda i månader innan det kom en rad i tidningen.

Och i vårt uppdrag ingår faktiskt även att granska Socialstyrelsen – vi ser inte den instansen som att Gud stigit ner på jorden med en exakt sanning.

Häromdagen besökte Hans-Jörgen Wahlhed, med kommunchefen Fredrik Geijer vid sin sida, min chef – ansvarige utgivaren Viveka Hedbjörk – för att också ondgöra sig över HP:s granskning av olika omhändertaganden av barn. Enligt socialchefen var det för stort uppslaget och snedvinklat – och risken är att läsarna tror att allt som socialtjänsten gör är fel. Han kunde dock inte peka på några direkta sakfel.

Som svar fick de båda herrarna höra att något av det värsta en förälder kan råka ut för är att bli fråntagen sitt barn. Sker det dessutom på tvivelaktiga grunder och på ett sätt som kan ifrågasättas får man finna sig i att det blir rubriker.

Själv tycker jag som journalist att det är extra intressant att fallen även lyfter fram principiella frågor, exempelvis om sjukvårdens kunskaper kring skakvåld är förlegade.

Anders Holmer

[email protected]