Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Homofobiskt tal kan bromsa moskébygge

Det finns planer på att Halmstad ska få en egen moskébyggnad. Men imamens uttalande om homosexuella som virus kan sätta käppar i hjulen.

I slutet av maj i år berättade HP om hur Islamiska barn- och kulturföreningen vill bygga en moské vid infarten till Fyllinge, på det som i dag är kommunal mark.

Med många nyanlända muslimer som kommer till Halmstad är moskén på Fredsgatan för liten, berättade Jehad Karkoukli för HP i våras:

– För att vi ska hänga med i utvecklingen på 20 års sikt vill vi skaffa en församlingslokal för 800–1000 personer.

I samma artikel konstaterade berörda tjänstemän att marken är till salu och den kan mycket väl lämpa sig för en moské. Därefter ska det inte ha hänt så mycket mer i planeringen, fram till nu.

I går hade kommunens markstrateg ett möte inbokat med representanter från föreningen bakom moskén. Dagen efter nyheten om att imamen jämfört homosexualitet med ett virus – ett uttalande som moskéns företrädare inte har velat kommentera eller ta avstånd ifrån hittills. Enligt uppgifter till Radio Halland har man tvärtom fullt förtroende för imamen.

Vid samhällsbyggnadsutskottets möte i går diskuterades föreningens byggplaner utanför dagordningen.

– Frågan har varit uppe, men vi har inte kommit fram till hur vi ska agera. Jag behöver få fakta på bordet innan jag tar ställning, säger Lars Püss (M), vice ordförande i utskottet och tillägger:

– Men det blir ju inte enklare att förvärva mark efter det här.

Han vill samtidigt inte att en hel grupp ska drabbas av en persons uttalande. Och han inser att behovet av en moské är stort. Men frågan kommer att komma upp i framtida diskussioner med Islamiska barn- och kulturföreningen:

– Jag personligen kan ju tycka att det är viktigt att föreningen klargör var man står och tar avstånd från det här uttalandet. Den inställning som imamen ger uttryck för är inte okej. Det går emot den gemensamma värdegrunden vi har i Halmstads kommun, säger Lars Püss.

Utskottets ordförande Henrik Oretorp (C) håller med:

– Det är högst allvarliga saker som har kommit fram och vi måste hantera det när ärendet kommer upp för beslut, säger Oretorp och påpekar att det ännu ligger långt fram i tiden.

Men har inte alla rätt att köpa mark, oavsett sina eventuella åsikter om homosexuella?

– Visst. Och jag kan inte säga hur vi kommer att besluta. Men kommunen har också rätt att sälja till vem den vill och det här uttalandet strider så mycket mot kommunens värderingar att vi kommer att behöva ställa frågor kring det, säger Henrik Oretorp.

Klockan 14 på tisdagen lämnade RFSL Halland in en polisanmälan mot Halmstads moské för hets mot folkgrupp.

– Vi hoppas att de ska utreda det hela. Det är många medlemmar som är bestörta över uttalandet, säger ordförande Jonnié Jonsson.

– Och vi har även fått många mejl från personer som inte är medlemmar som vill visa sitt stöd.

HP har sökt ansvariga för Halmstads moské utan resultat.