Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tar befälet. Tidigare spelaren Abner Hintsa är ny sportchef för IS Halmias herrlag i division 2. Hans ambition är att lotsa laget till serieseger under 2011 – och att försöka få i gång ett samarbete med Halmstads BK.

Hintsa sportchef i Halmia – och vill närma sig HBK

Förre lagkaptenen Abner Hintsa, 35, blir ny sportchef för IS Halmias herrlag. Högt upp på hans agenda: att inleda ett samarbete med allsvenska grannen Halmstads BK.

– Jag anser så här, att alla ska sträva efter att spela i HBK om man är ung och duktig och lovande här runt omkring. Det är vårt elitlag i Halland. Då ska vi supporta HBK så att de blir ännu bättre. Ingen kommer att komma upp till HBK:s klass, inte ens Halmia, inte på jättejättemånga år. HBK är långt före, säger han.

Hintsa leder en nybildad fotbollsektion i Halmia ihop med chefstränaren Peter Lindau, som får utökade befogenheter, och nytillskottet Lars Lindh, pappa till spelaren Jonas Lindh.

På Hintsas bord faller framför allt att värva spelare och att vässa det löpande arbetet med spelartruppen hos division 2-klubben.

– Vi vill ta nästa steg nu och ska försöka erbjuda spelare som varit i Halmia i många år en framskjuten roll inom fotbollen. ”Abbe” är en känd fotbollsprofil och har bra kontakter. Vi är glada att han vill fortsätta hos oss, säger Halmias ordförande Ulf Sjögren.

Karl-Olof Andersson, som i dag är ordförande för herrsektionen, har avböjt omval till årsmötet i februari.

Halmia har klättrat stadigt uppåt i serietabellerna under de senaste säsongerna och slutade i år tvåa i division 2. Inför 2011 är siktet inställt på förstaplatsen och uppflyttning till division 1.

– Kan jag höja de spelarna som är kvar och som jag själv har spelat med några procent, så kanske det räcker till serieseger. Och kanske få något nyförvärv till, jag tror inte att det behövs så mycket mer, menar Hintsa.

Hans idéer om ett samarbete med HBK är inte okontroversiella med tanke på den klassiska rivaliteten mellan Halmstads två ledande fotbollsklubbar. Men Hintsa menar att det är nya tider nu och att ett smidigare utbyte skulle vara till nytta för båda föreningarna.

– Jag har själv spelat i HBK och jag ser många U-lagskillar, B-lagsspelare och A-lagsspelare som bara försvinner helt sedan. Vi är ju i samma korridor och vi går ju framåt. Då kan vi ju matcha killarna som inte får så mycket matchning i HBK, säger han och fortsätter:

- HBK kanske tänker att ”vi kan inte få någonting av Halmia, de har ingen ungdomsverksamhet” och det är ju sant. Det vi kan ge är att vi är nästa klubb som spelar högt upp och att spelarna kanske utvecklas hos oss.

Utanför fotbollen driver den nye sportchefen en krog i centrala Halmstad. En annan av ägarna är förre landslagsstjärnan Fredrik Ljungberg.

När värvar du Ljungberg till Halmia?

– Haha. Nä, Fredrik han är riktig HBK:are så det blir nog svårt.