Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henric Kahlmeter har sedan 2017 tagit på sig flera uppdrag som god man och förvaltare i Halmstads kommun.
Henric Kahlmeter har sedan 2017 tagit på sig flera uppdrag som god man och förvaltare i Halmstads kommun.

Henric om att vara god man: ”Vi behövs av många skäl”

För Halmstadbon Henric Kahlmeter, 65, är det en livsåskådning att hjälpa andra människor. Nu önskar han att fler yngre förmågor rekryteras till att bli gode män.
– När man gör något litet utöver det man förväntas göra uppstår glädje och spännande ögonblick i livet, säger han.

Runt om i kommunen finns människor, ofta ensamma, som av olika skäl inte klarar av att få vardagen att gå ihop. För dem är behovet av hjälp stort när det kommer till livsavgörande saker, som att sköta den personliga ekonomin.

– De här människorna har ett stort behov av att få förklarat samhälleliga processer och annat. De behöver oss som är gode män av många skäl, förklarar Henric.

”Kommer aldrig glömma hans glädje”

Under flera år var han och hans fru både stöd- och fosterfamilj och i samband med att han började planera inför pensionering blev det dags att, som han själv säger, ”göra lite nytta igen”. Sedan 2017 har Henric tagit på sig flera uppdrag som god man och förvaltare. Även om det finns utmaningar är det ingen tvekan om att det positiva överväger.

Henric Kahlmeter tipsar om nätverket Hallands godmans- och förvaltarförening. ”Där finns det mycket erfarenhet”.
Henric Kahlmeter tipsar om nätverket Hallands godmans- och förvaltarförening. ”Där finns det mycket erfarenhet”.

– Det har funnits flera tillfällen under mina år som ställföreträdare där saker och ting verkligen fallit på plats. En av mina huvudmän, en ung kille, fick ta över ett hyreskontrakt själv. Med min hjälp, men i huvudsak med egna insatser, klarade han att sköta sin lägenhet och få hyrorna betalda i tid. Hans glädje och stolthet över att han lyckades med detta kommer jag aldrig att glömma, säger Henric.

LÄNK: Läs mer om vad det innebär att bli god man eller förvaltare i Halmstad

– En annan ung kille övningskör jag med nu. Det ingår inte alls i god mans-uppdraget men han vill så gärna. När man gör något litet utöver det man förväntas göra uppstår glädje och spännande ögonblick i livet, säger han.

Nätverk med mycket erfarenhet

Kommunen arbetar ständigt med att nå ut och rekrytera fler gode män. Henric, som gärna ser att fler yngre rekryteras, berättar att det finns mycket erfarenhet och klokskap bland de många erfarna ställföreträdarna i området.

– Mitt råd till en ny god man eller förvaltare är att omedelbart gå med i Hallands godmans- och förvaltarförening för att få tillgång till det nätverket. En mentor och äldre kollega är guld värt för en ny ställföreträdare.