Full fart framåt. Nu tar Halmstads BK med ordföranden Tony Karlsson (längst bak) klivet fullt ut och går från flickfotboll till att starta ett damlag.
Full fart framåt. Nu tar Halmstads BK med ordföranden Tony Karlsson (längst bak) klivet fullt ut och går från flickfotboll till att starta ett damlag.

HBK startar upp damlag

2009 startade Halmstads BK upp flickfotbollsverksamhet. Nu tar klubben steget fullt ut genom att bilda ett damlag som kan vara igång redan 2016.

ANNONS
|

– Med det blir vi en komplett förening, konstaterar HBK-ordföranden Tony Karlsson.

Det var på ett styrelsemöte som frågan klubbades ihop med en rad andra.

Att fortsätta satsningen på akademi- och ungdomsverksamheten.

Fördjupa satsningen på flickfotbollen som startade för sex år sedan.

Fortsätta satsningen på funktionshindrade.

Samt att starta upp ett damlag.

– Vi har länge fått höra, inte minst från kommunen, att varför ska vi hjälpa er om ni bara är till för halva befolkningen, påpekar klubbchefen Fredrik ”Fidde” Andersson.

– Men nu kommer vi att ha ett elitlag, en herrsektion, en damsektion, en akademi- och ungdomssektion plus ett lag för funktionshindrade, vilket ligger i linje med vår ambition att vara både en elit- och breddförening. Damidrotten är ju också den som ökar betydligt mer än herridrotten i nuläget och när nu våra äldsta tjejer är tolv år känns det som att det är dags att ta steget, fyller Karlsson i.

ANNONS

Om HBK redan 2016 har ett lag i division 4 återstår dock att se.

– Vi vill inte föregripa den projektgrupp som kommer att tillsättas, där vi noga ska utreda hur vi ska gå till väga. För grannklubbarna ska inte alls uppleva det som djungelns lag, där ambitionen är att värva sönder andra lag. Tvärtom.

Klubbchef Andersson nickar instämmande:

– Ja, vi är inte alls ute efter att slå sönder andra verksamheter för då skulle jag få det hett om öronen med döttrar i både Centern och Astrio. Men många klubbar har både ett lag 1 och ett lag 2 med spelare som flyttar runt i olika divisioner. Så mängden spelare finns där.

Något uttalat mål att även på damsidan bli ett elitlag finns dock inte. Ännu...

– Vi har inget mål att exempelvis 2019 spela i ettan utan det får komma efterhand. Men samtidigt är fotboll en idrott och i idrott vill man alltid vinna så visst kommer strävan på sikt att vara att nå så långt som möjligt, medger Fidde.

Men att driva både herr- och damlag kostar också.

– Jo, det är vi väl medvetna om. Vi blundar inte för att det kan bli intressekonflikter, men de är till för att lösas så fördelningen av pengar blir en senare fråga. Samtidigt får man ju inte glömma att vi med en damsektion kommer att engagera ännu fler människor som blir en resurs i klubben, påpekar Tony.

ANNONS

Parallellt med damfotbollsfrågan har HBK också tillsatt en projektgrupp för hur akademin och ungdomsverksamheten ska utvecklas och drivas, både på kort och lång sikt.

– Det är en fortsättning på vårt värderingskopplade dokument, Blå Tråden, där verksamheten genom åren har gått mycket på känsla, men där det finns forskning att ta hjälp av. Många klubbar drar gränsen redan vid åtta–tio år när bredd, den testande fasen, går över i den elitförberedande fasen. Men vi drar den vid 15 år och allt fler klubbar går också mot vår modell eftersom det inte går att se vem som blir en elitspelare redan som tioåring, förklarar HBK-ordföranden.

– Och det hör naturligtvis också ihop med att flickfotbollen nu även blir ett damlag.

Att HBK den 30 juni kallade till extra årsmöte fick många att höja på ögonbrynen.

– Men det är inte alls så dramatiskt utan handlar dels om informationspunkter, där damlaget är en, dels om styrelsebeslut som skulle kunna ta i styrelsen, men vill göra medlemmarna delaktiga i plus en förklaring hur vi ligger till med handlingsplanen.

ANNONS