Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

HBK:s höstjakt på poäng och – pengar

Ekonomiskt för Halmstad BK och kvällens motståndare Trelleborg samma överlevnadskamp i svallvågorna efter den förlorade allsvenska statusen. Kommer pengarna att räcka säsongen ut?

I TFF – som kämpar för att undvika kval, nedflyttning och en plats utanför svensk elitfotbolls bidrag – hotas personal av uppsägning och drygt halva truppen har utgående kontrakt.

I HBK – som jagar Brommapojkarna om den andra direktplatsen till allsvenskan – handlar det om att klara hösten och undvika en likviditetskris.

Men det är inte på kostnads- utan intäktssidan som problemen ligger.

– Ja, kostnadsmässigt har det gått fantastiskt bra. Där är vi nästan framme i omställningsprocessen som innebar att vi kommer att ligga på en hanterbar nivå även om vi skulle vara kvar i superettan. Och om vi då skulle gå upp i allsvenskan igen ser det riktigt bra ut med mer pengar från spel och tv, säger HBK-ordföranden Göran Johansson.

Värre är det då på inflödet.

– På intäktssidan har det gått sämre än förväntat och vi har inte lyckats kompensera tappet från allsvenskan fullt ut. Därför tittar vi nu på olika finansieringslösningar när likviditeten försämras, förklarar Johansson.

– Egentligen är det inget nytt. Sista tredjedelen av en säsong är tuff för alla klubbar eftersom det är då som pengarna börjar ta slut. Men vi arbetar inte med några andra föresatser än att gå i mål och det är jag övertygad om att vi ska göra också.

Ett antal åtgärder och projekt har också satts i gång med diskussioner på många håll.

En av parterna som man för diskussioner med är Halmstad kommun, något som också bekräftas av kommunstyrelsens ordförande Carl-Fredrik Graf.

– Vi har en dialog med kommunen, ja, medger Göran.

– Men vi vill helt enkelt att fler ska engagera sig i klubben och verksamheten och där är kommunen en av parterna. Så mycket mer kan jag inte säga i nuläget.

Efter det fria fallet 2010 med förödande 17 miljoner kronor i förlust stoppades det upp i fjol när de röda siffrorna stannade på ”bara” 2,8 miljoner kronor.

Då var det egna kapitalet dock nere i 334 000 kronor och det är därifrån som HBK-ledningen i det fortsatta stålbadet har fått arbeta sig upp.

Budgeten för 2012 lades till en vinst på blygsamma 400 000 kronor, men även om målet på 17 miljoner kronor i sponsor- och reklamintäkter långt i från är uppnått klarade HBK den sista augusti den första granskningen inför elitlicensen kommande år.

På leverantörssidan finns dock skulder.

– Men vi har en bra dialog om lösningar och avbetalningar där våra leverantörer visar upp ett stort tålamod, vilket vi naturligtvis är tacksamma för, påpekar Johansson.

Samtidigt är det intäkter på väg in. ”Medpassageraren” har blivit en stor succé som på kort tid har inbringat drygt en halv miljon kronor. Från Uefa kommer drygt 100 000 kronor för spelare i tävlingslandskamper och i Superettans ungdomsbonus – som ska premiera talanger födda 1991 eller senare i A-laget – ligger HBK för närvarande femma vilket innebär 100 000 kronor, men är bara två poäng efter Umeå vilket skulle innebära den dubbla summan.

En viktig pusselbit är också riskkapitalbolaget Snöbollen. Målsättningen inför starten var att få in fem miljoner första året och enligt vad HP-sporten erfar är man uppe i hälften, där ett nytt möte med drygt 30-talet tänkbara investerare är planerat i dag.

– Vi behöver fler som vill investera i klubben redan nu, men vi vill också lyfta blicken till nästa år och pratar därför med många sponsorer redan nu, förklarar HBK-ordföranden.

– Och helt klart märks det att vi har ett bättre marknadsläge nu med nya sportsliga framgångar och en uppstramad ekonomi.

En seger mot TFF i kväll skulle naturligtvis inte försämra förhandlingsläget.

Mer Superettan, Falkenberg–Varbergs Bois, sid 28.