Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Klassiskt möte. Det var 30 år sedan senast, men när DM-semifinalen i kväll avgörs på Örjans vall, möts Halmia och HBK U igen. Lagkaptenerna Johan Karlsson, Halmia (till vänster) och Johan Palm, HBK, tror på en tuff drabbning.

HBK och Halmia möts igen

Det var 30 år sedan Halmia och Halmstads BK möttes i en tävlingsmatch senast. I dag, i semifinalen i DM, är det dags igen.

Okej, det är HBK U och inte HBK A som står för Halmias motstånd i DM-matchen i kväll, men trots det finns det mycket prestige mellan Halmstadklubbarna. Allra mest fanns det väl dock några decennier tillbaka när lagen möttes i allsvenskan. 1979 var året det inträffade senast – sedan dess har lagen aldrig stött på varandra i tävlingssammanhang.

– Ett intressant möte, men generationerna ovanför oss är nog mer taggade än vad vi är, menar Johan Karlsson, troligtvis Halmias lagkapten i dagens möte.

– Ja, vi känner ingen hatkänsla eller något sådant, det är mer att det är derbykänsla, tillägger Johan Palm, lagkapten för HBK U.

De båda ska i dag försöka leda sitt lag till DM-final. Men det finns ömsesidig respekt.

– Det spelar ingen roll att de är ett juniorlag, de är duktiga och vi har all respekt för dem, konstaterar Johan Karlsson, 29.

– Vi har mött seniorlag tidigare i år, men inte alls av samma kvalité. Det ska bli riktigt intressant att se om vi kan fortsätta spela vårt spel, säger den tio år yngre Johan Palm.

Mittbacken Palm och mittfältaren Karlsson möttes redan förra våren då lagen spelade träningsmatch mot varandra. Det mötet slutade 1–1, men oavgjort blir det inte denna gång enligt Palm och Karlsson.

– 2–0 till rödvitt, tror Halmia-Johan efter en snabb överläggning med lagkamraten Viktor Welander.

– Nej, 1–0 till oss. Vi håller tätt bakåt och det räcker med ett framåt, kontrar HBK-Johan.

Halmia gick till final förra året (förlust mot Falkenbergs FF med 0–1) och att ta sig dit igen är angeläget enligt Karlsson.

– Vi vill gärna vinna. Svenska cupen hägrar så DM är viktigt. Nu när serien ser ut att vara körd också så vore det extra kul att vinna.

HBK:s U-lag har i seriespelet (Juniorallsvenskan Södra), dominerat totalt, vunnit 15 raka matcher och redan säkrat seriesegern.

Men hur bra klass håller laget egentligen i paritet till seniorlag?

– Någonstans mellan division 2 och division 3. Vi har spelat 27 matcher mot division 3-lag och bara förlorat en match, säger Robert Nordström, tränare för HBK U.

Därmed borde HBK kunna bjuda upp till dans på Örjans vall i kväll.

– Vi har stor respekt för Halmia, de är ett bra division 2-lag med bra spelare som har mycket fotboll i sig. Vi har en medelålder på 18,5 år, men har samtidigt ett så talangfullt lag att jag skulle bli besviken om vi inte spelar jämnt med Halmia.

Halmiatränaren Peter Lindau är beredd på ett tufft möte.

– De har säkert chans att slå oss. De är duktiga och satsar och är vältränade och organiserade. Sen är det klart att det är skillnad på seniorfotboll och juniorfotboll.

HBK får klara sig utan Per Gulda som är iväg med P18-landslaget. Halmia har Andreas Nilsson och Jonas Käck avstängda. Dessutom är ordinarie lagkaptenen Abner Hintsa, som inte tränade i går, osäker till spel.