Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Handläggare har väl också eget ansvar?

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Ambitionen verkar vara större än vad socialförvaltningen är nära sanningen. Det är inte att de har agerat som vi kritiserar, utan sättet och metoderna.

Att beslut och stora ingrepp inte ligger på en handläggares ansvar, begriper väl vem som helst. Att en enskild handläggare agerar oprofessionellt och med avsaknad av empati. Att missbruka sin makt, att bryta mot tystnadsplikten samt upprepade gånger begå tjänstefel, är väl knappast en order från socialnämndens ordförande? Även en enskild handläggare har väl ansvar?

En handläggare måste ta konsekvenserna av sitt agerande, eftersom det kan rasera en hel familjs liv. Läkare måste ta personligt ansvar, varför gäller inte det även tjänstemän? Båda tar beslut och deras agerande kan komma att avgöra och ödelägga människors liv.

Socialtjänsten anklagade oss för att ha begått grova brott och kallade oss för gärningsmän. Tvärtemot vad lagen säger ansågs vi skyldiga tills motsatsen är bevisad.

Var finns rättssäkerheten, då vi blev dömda på förhand? Vi har aldrig begått brott, och idag återstår socialtjänstens agerande i form av tjänstefel, sekretessbrott och psykisk misshandel av vår dotter på fyra och ett halvt år. Ändå påstår Sigbritt Arwidson (HP 4/8) att de håller hårt på lagstiftningen.

Ett litet barn bryts ned psykiskt för varje dag som går. Är det verkligen att ha kunnig och engagerad personal? Verkligheten är en helt annan än den Arwidson målar upp.

En utredning skall baseras på fakta och vara objektiv enligt Socialstyrelsen. Det borde vara straffbart, att det i dag inom socialförvaltningen är acceptabelt, att en handläggare får manipulera och fabricera en utredning baserad på egna antaganden och slutsatser. Socialnämnden skall enligt lag kritiskt granska utredningar innan de fattar så ödesdigra beslut. Detta görs sällan eller aldrig.

För nämnden handlar det bara om ännu ett fall. För oss drabbade blir det till en tragedi.

Som det ser ut i dag kan oskyldiga familjer få sina barn omhändertagna helt utan grund, som i vårt fall, där utredningarna byggde på påståenden och egna antaganden.

Så här får det inte gå till i vårt samhälle!

Vi har blivit bestulna på både våra barn och på värdefull tid som aldrig kommer tillbaka. Visa lite ödmjukhet och släpp prestigen, efter allt ni tvingat oss att gå igenom.

Är det verkligen så svårt att be om ursäkt? Det enda det handlar om är vad som är bäst för våra barn.

Gör det för dem, och för deras framtid.

Malin Almqvist och Jörgen Olsson, föräldrar till tre underverk

cÄr det verkligen så svårt att be om ursäkt?