Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Håller ögonen öppna. Zebbe Svedjehed är engagerad i grannsamverkan på Vallås som har startat upp nu under våren. Engagemanget har varit stort från Vallåsborna. Bild: Johan Persson

Han tog inkräktare på bar gärning

Zebbe Svedjehed larmade när ungdomar tog sig in i fläktrummet på Vallåsskolans tak. Han hoppas att vaksamma ögon på Vallås ska få stopp på buset.

I måndags kväll när Zebbe Svedjehed och hans bonusdotter var på väg till affären upptäckte de personer uppe på Vallåsskolans tak.

– De hade brutit upp luckan till fläktrummet och en hade tagit sig in, säger Zebbe och förklarar att väktare var snart på plats och kunde ta ett snack med ungdomarna, som fanns kvar i närheten. Även polis ska ha kommit till platsen.

– Vi har haft samtal med polisen om att de borde patrullera mer i området, säger Zebbe Svedjehed, som upplever att det har gett gehör.

Han är engagerad i den nystartade grannsamverkansgruppen, som HP tidigare har berättat om.

Gensvaret från Vallåsborna har varit stort. Facebookgruppen har nyligen passerat 400 medlemmar och en grannpatrull tar form, som ska promenera i området på kvällarna.

Under en period har det varit återkommande problem med bus och skadegörelse. Äggkastning mot lägenheter har varit en illa omtyckt följetong och krossade rutor har blivit vardag.

Det krävs att grannarna håller ögonen öppna, menar Zebbe Svedjehed, som själv bor med sin familj på Strandvallen. Han säger att samverkan redan har gett resultat. Man har fått tag några som kastade ägg och nu också avvärjt ett försök att ta sig in i skolan.

– Den här byggnaden har varit värst drabbad, säger han och pekar mot lågstadiet, där bonusdottern snart ska börja och där flera rutor nyligen förstördes.

Vallåsskolans rektor för mellanstadiet, Jan Årstrand, känner inte till måndagens händelse i lågstadiets byggnad, men stämmer in i bilden av pågående skadegörelse i området.

– Skolbyggnaderna har bland annat fått krossade rutor vid ett par tillfällen den senaste tiden. Det drabbar våra verksamheter men också Vallås centrum, säger han och förklarar att det handlar om allt från busstreck till cynisk skadegörelse.

Det som sker, det sker utanför skoltid, oftast utom synhåll.

– När vi kommer till jobbet nästa dag så ser vi eländet, säger rektorn, som känner med eleverna som ju också drabbas på sin arbetsplats.

– Vi tar det här på stort allvar och allt som händer polisanmäls, säger Jan Årstrand, som är glad över samverkansgruppen och hoppas att det kan ge effekt.

– Skadegörelse är något som går i vågor. Och just nu pågår det. Då är det jättebra om det finns personer i området som är vaksamma.