Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Faran är över. Hanson och Möhrings lagerlokaler i Oceanhamnen är helt utbrända. I går avslutades släckningsarbetet och risken för rökutveckling är över.

Hamnbranden kan ha påverkat miljön

UPPDATERAD. Faran för allmänheten är över. Nu återstår att utreda vilken miljöpåverkan brandröken och släckningsvattnet orsakat.

TT rapporterade på tisdagsförmiddagen att stora mängder kväve har läckt ut i havet. På länsstyrelsen hoppas man att det sprids snabbt så att det blir lägre koncentrationer  i havet.

– Det går en nordgående ström längs med hela västkusten, så allt vatten rör sig norrut. Men kvävet finns ändå där och ökar tillväxten i havet, säger Henrik Frindberg, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen i Halland till TT.

Räddningstjänsten i Halmstad arbetade hela natten mot måndagen med att släcka branden i Hanson & Möhrings lagerlokaler i Oceanhamnen.

I går eftermiddag bedömdes faran för allmänheten som över och enligt kommunens krisledningsstab kan man nu vistas i hamnen utan risk för att andas in hälsoskadlig rök.

På kommunen har man haft högsta beredskap med dygnet runt-bemanning hela helgen. Nu, när faran verkar vara över, börjar arbetet med att försöka minimera de miljöskadliga effekterna av brandröken och släckvattnet.

I går togs ett stort antal prover, men det kan komma att dröja innan vi får veta vilka kemikalier som släppts ut med röken och vattnet.

– Än så länge vet vi inte vilka ämnen vi ska leta efter i proverna, säger Petter Knutsson, kommunikatör på kommunen.

Anledningen är att ingen riktigt vet vad som händer med de kemikalier som fanns i lagerlokalerna när de upphettas till sådana gradantal som branden innebar.

Beslutet att börja kyla härden och släcka branden i söndags togs trots att man visste att släckvattnet skulle föra med sig stora mängder kemikalier ut i havet. Räddningstjänsten bedömde att det skulle vara värre att låta rökutvecklingen fortgå. Men i går meddelades att en del av vattnet kunnat vallas in och därmed blev utsläppet till havet mindre än befarat.