Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan årsskiftet 2007/2008 driver syskonen Martin Gren och Anna Lindquist ICA Supermarket Vallås tillsammans. Foto: Anders Andersson

Halmstads egna ICA-syskon om likheten med reklamen

ICA Supermarket på Vallås drivs av syskonen Martin Gren och Anna Lindquist. När de för första gången såg den nya ICA-reklamen med Suzanne Reuter och Björn Kjellman började de skratta. ”Martin slet här i alla år och sedan kom jag tillbaka, knackade på och sa att jag också skulle bli ICA-handlare. Precis som i reklamen”, berättar Anna och skrattar.

ICA:s uppmärksammade reklamserie måste beskrivas som unik. När Loa Falkmans efterträdare i rollen som ICA-Stig skulle avslöjas var intresset enormt. Så även hemma hos ICA-handlaren Anna Lindquist – som blev glatt överraskad när hon förstod att det nu även fanns en ICA-Stina.

LÄNK: Se det uppmärksammade första avsnittet om ICA-Stig och ICA-Stina här

– Jag skickade direkt ett meddelande till Martin: ”Herregud, det är ju vi!”. Inte bara att vi är syskon utan också att hon (ICA-Stina) hoppade på en buss i sin ungdom för att sedan komma tillbaka många år senare. Så var det för mig också, förutom att jag tog bilen och körde till Stockholm för att jobba på ICA centralt, berättar Anna.

Blev du sur när storasyster kom hem 2007 för att ta sin plats bredvid dig Martin?

– Haha! Nej, jag blev inte sur. Vi hade redan pratat om att bli kompanjoner ett tag. Det är skönt att vara två och det är väldigt häftigt att som syskon driva det här tillsammans och att det fungerar så bra som det gör, säger Martin.

Foto: Anders Andersson
Foto: Anders Andersson

– Vi kanske inte är superöverens om allt men de diskussioner vi tar leder alltid till bättre beslut och på så sätt kompletterar vi varandra bra.

Tredje generationens ICA-handlare

Tommy Gren på den tid butiken hette ICA Jätten, vilket den blev 1978.
Tommy Gren på den tid butiken hette ICA Jätten, vilket den blev 1978.

Martin och Anna är tredje generationens ICA-handlare på butiken i Vallås, som startades 1973. Redan som barn hjälpte de till, först hos farfar Bertil och några år senare under pappa Tommys ledning.

– Bortsett en kortare tid som säsongsarbetare på ICA i Åre har jag varit här mer eller mindre hela mitt liv. Så det var väldigt inspirerande när jag fick chansen att vara med om att ta över verksamheten tillsammans med Anna för lite drygt 13 år sedan, berättar Martin.

LÄNK: Ta del av aktuella erbjudanden hos ICA Supermarket Vallås här

– Vi hade ju mycket att leva upp till efter farfar som drog igång allt, och så pappa då som fortfarande jobbar kvar.

Jätten har vuxit: ”Fyller en viktig funktion”

De två syskonen kan känna sig nöjda. Under deras år vid rodret har omsättningen ökat rejält och personalstyrkan har blivit betydligt större.

– Vi tror på det här området. För många år sedan hette butiken ICA Jätten men idag är vi allt annat än jättar i den här branschen, det finns så många stormarknader runt omkring. Men vi fyller en viktig funktion här.

Gjorde farfar stolt

Farfar Bertil Gren lever inte längre men före hans bortgång hann han uttrycka sin stolthet över barnbarnens framgångar.

Martins och Annas farfar Bertil Gren startade ICA-butiken på Vallås 1973.
Martins och Annas farfar Bertil Gren startade ICA-butiken på Vallås 1973.

– Han var väldigt stolt och gav mycket feedback. Vi har också förstått att han ofta pratade varmt om det vi gjorde inför vänner och bekanta, berättar Anna.

– Men vi hade inte nått de här framgångarna om det inte vore för vår personal. De är extremt självgående och har en skön mix av olika bakgrund och kön.

Hur viktigt är det familjära hos er?

– Väldigt viktigt! Vi har möjlighet att vara personliga med våra kunder eftersom vi träffar dem nästan varje dag, säger Anna och Martin fyller i:

– Under corona har vi saknat några av våra trognaste kunder här i butiken, såna som handlat här sedan 1973. Men jag mötte en häromdagen som sa att ”nu har jag fått min första spruta så nu kommer jag snart”. Det värmer jättemycket.

Syskonen Martin Gren och Anna Lindquist, ICA-handlare. Foto: Anders Andersson
Syskonen Martin Gren och Anna Lindquist, ICA-handlare. Foto: Anders Andersson