Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Halmstads BK utan poäng och mål - igen

UPPDATERAD. Släkten är värst! Halmstads BK jagade kvittering på Nya Parkens konstgräs mot Janne Anderssons IFK Norrköping. Då slog han till, Gunnar Heidar Thorvaldsson, skyttekungen från 2005 i – HBK.

IFK Norrköping–Halmstads BK 2–0 (1–0)

– Det känns fantastiskt skönt att äntligen få göra mål. Men samtidigt lite konstigt att göra det mot HBK, där det var många jag kände igen – inte minst från ledningen, ler islänningen efter sitt första allsvenska mål i IFK-tröjan.
För Janne Andersson var det ännu mer speciellt. Seger mot klubben som han varit i under 21 år:
– Det var inte så speciellt att vinna för det har vi faktiskt gjort i tre av fyra matcher nu. Men för mig att få göra det mot HBK kändes det – tja, märkligt. Och det var extra roligt att just Gunnar fick avgöra med tanke på hans slit.
Andersson hade taktiken direkt klar för sig mot sitt gamla lag – hög press.
Det innebar att ett till en början oorganiserat HBK hade svårt att skapa ett eget spel och i stället satte hemmalaget tryck med bland annat sex hörnor på den första kvarten.
Och på den fjärde tappade HBK-försvaret helt markeringen på IFK-backen Bobbie Friberg da Cruz som kunde nicka in Martin Smedberg-Dalence högerhörna.
– Det får bara inte hända. Men vi hade inte sorterat ut vilken spelare som skulle markera vilken och då blev det uppförsbacke direkt, konstaterar Mikael Rosén – för dagen ersättare till avstängde Tomas Zvirgzdauskas – såväl som mittback som lagkapten.
Tränaren Pep Clotet Ruiz nickar instämmande:
– När vi gör sådana misstag blir det extra tungt med tanke på det läge vi befinner oss i.
Ändå var det just 0–1-målet som tog HBK in i matchen när laget började hitta ytorna och vågade hålla i bollen.
– Det kändes som om vi efter målet andades ut och släppte in HBK i matchen. Därför hade jag ingen bra känsla i pausen, medger IFK-tränaren Andersson.
Men särskilt orolig behövde han inte vara – därtill var HBK alldeles för uddlöst medan Norrköping i sina attacker kändes vassare genom framför allt Astrit Ajdarevic.
Närmare än en till synes ofarlig nick efter hörna av Mikael Rosén som Abbas Hassan och IFK-försvaret trasslade till (32) samt ett skott utanför av Michael Görlitz kom laget inte.
Bättre blev det då efter paus när Ivan Diaz tog tag i spelet och började hitta ytorna – inte minst på kanterna.
Och visst borde Mikael Rosén på Raul Ruiz högerinlägg efter kort hörna ha nickat in kvitteringen (51) vid den bortre stolpen.
– Det ska vara mål. Men jag ville få bollen så nära stolpen som möjligt och såg för sent att målvakten var felplacerad och att det hade räckt med att nicka rakt på mål, erkänner Gus.
– Hade vi gjort 1–1 där kunde det ha blivit en helt annan match för då var vi inne i en bra period, fortsätter Rosén som sedan fick se IFK-målvakten Abbas Hassan tappa Jonas Gudni Saevarssons skott i stolpen (64) och Marcus Olsson skjuta över efter en tilltrasslaf situation (66).
I stället skulle alltså Gunnar Heidar Thorvaldsson sänka sitt gamla lag när han enkelt rullade in 2–0 (83) – detta sedan IFK bara några minuter tidigare fått Sphetim Hasanis mål felaktigt underkänt för offside.
– Det var ett fantastiskt förarbete av Astrit (Ajdarevic) så det var bara att sätta dit den, ler Gunnar efter tredje segern på fyra matcher.
HBK har tre förluster och – en ynka poäng.