Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Halmstad är en framgångsrik kulturstad

Moderaterna i Halmstad kommun svarar ledarsidan om kritiken mot kulturstaden.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt HP 31/12 . I Hallandspostens ledare den 18 december ifrågasätter ledarskribenten Marianne Holm Halmstads status som kulturstad. Holm nedvärderar kommuns roll på ett sätt som vi inte förstår. Vi anser att vi har ett aktivt kulturliv på grund av samspelet mellan kommunen och olika aktörer. Vi kan konstatera att ett par undersökningar pekar på att Halmstadsborna uppskattar kulturlivet i kommunen. Resultaten är stabila över tid. SCB:s medborgarundersökning visar att resultaten förbättrats sedan 2012 när det gäller uppfattningen om tillgång på kulturevenemang. Halmstad ligger klart över snittet för riket.

Om man slår ihop invånarnas syn på biblioteksverksamheten, utställnings- och konstverksamheten och vad man tycker om teater och konserter så hamnar Halmstad så högt på index att vi även i detta avseende ligger klart över snittet för riket, bland de främsta

Kulturförvaltningens egen undersökning (2014) visar tydligt att de tillfrågande anser att Halmstad är en bra kulturstad.

Vi vill gärna informera om några aktuella exempel på insatser som är positiva för kulturlivet.

- Kommunen och Region Halland har påbörjat arbetet med att bygga till Hallands konstmuseum. Mjellby konstmuseum har ett starkt varumärke och är viktigt för konstprofilen.

- Nya lokaler för Kulturskolan är på väg att etableras i Hallandspostens gamla lokaler.

- Dramalogen, som satsar på ungdomars kulturella utveckling stöttas av kommunen.

- Stöd till små och stora föreningar ges. Flerårsstöd ges bland annat till Gatuteaterfestivalen, Föreläsningsföreningen, Jazz i Halmstad, Kammarmusikföreningen, Teaterföreningen, Isildurs bane, Kulturverket, med flera.

- Publika arrangemang ordnas av kommunen, nu senast Ljusfestivalen.

- Fyrverkerimusiken i Norre Katts Park.

- Kulturskolans olika aktiviteter där ungdomar får möjlighet att på ett tidigt stadium av livet få kontakt med kultur i olika former.

- En mångfald aktiviteter på bibliotekets olika scener, Nissanscenen, Klarasalen, med flera.

Vi tycker att kulturen är en viktig del av kommunens identitet. Det lokala kulturlivet med alla dess ideella krafter - i samverkan med Halmstads kommun - gör mycket för att utbudet ska vara berikande och intressant för invånarna. Det är därför roligt att olika undersökningar visar att Halmstad ligger bra till. Vi strävar efter att fortsätta medverka till den fina utvecklingen av vårt kulturliv i Halmstad.

Carl Fredrik Graf (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Sven Palmkvist (M)

Kulturnämndens ordförande

Debatt