Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hallberg får gå när HBK ska spara

Halmstads BK säger upp ungdomsansvarige Håkan Hallberg som ett led i föreningens ekonomiska stålbad. Även U21-truppen skrotas.

Nu börjar de nedskärningar i HBK som HP-sporten skrev om för ett par veckor sedan bli konkreta.

Håkan Hallbergs arbetsuppgifter som ungdomsansvarig förs i stället över till Robert Nordström, som fram tills nu titulerats Tipselitansvarig.

– Två tjänster blir en helt enkelt. Vi konstaterar att vi behöver inte två. Vi kunde slå ihop det och på det sättet sparar vi rätt mycket pengar, säger HBK:s ordförande Göran Johansson.

Hallberg, som har arbetat i föreningen sedan 1999, säger:

– Det är tråkigt, HBK är ändå något man har brunnit för och tyckt om. Men så är det, det är bara att ta nya tag.

Han understryker att han inte har något negativt att säga om HBK och funderar på att ta upp tränarkarriären igen. I övrigt vill han inte uttala sig eftersom han fortfarande förhandlar med klubben om formalia kring uppsägningen.

Ytterligare en lön försvinner när förre tränaren Lars Jacobssons kontrakt löper ut.

– Han lämnar till årsskiftet, uppger Johansson.

Är fler personalnedskärningar aktuella?

– Nej, inte vad vi vet nu. Det känns som att vi har gjort det vi behöver just nu, svarar HBK-basen.

U21-truppen lanserades av sparkade tränaren Pep Clotet Ruiz i vintras som en extra språngbräda mellan A- och U-trupperna. Satsningen har monterats ner stegvis under året eftersom både tränaren Jens Gustafsson och flera av spelarna har tagit klivet upp till seniorerna, men bar frukt genom att HBK nådde semifinalen i U21-SM.

U21-laget lever vidare, men tanken är att det nästa år enbart ska finnas en A-trupp på 22 spelare (20 utspelare plus 2 målvakter) och en U19-trupp. Även här har ekonomin betydelse.

– Det vore otroligt om vi i HBK i superettan skulle kunna hålla en U21-trupp som väldigt få allsvenska lag kan ens, säger Gustafsson.

Han fortsätter:

– Sedan har vi inte tillräckligt med spelare för att ge en U21-trupp en rättvis miljö att utvecklas i. Vi är sju-åtta stycken och då känns det som att antingen får man lägga till dem till A-truppen och då blir man 27–28 på träningen, vilket jag tycker är svårhanterligt, eller så kan man träna sju-åtta själv och det känns inte heller rätt.

– Vi måste vara sylvassa i vårt urval av de spelare som vi tror kan ta nästa kliv från vår U19-trupp, säger HBK-tränaren.

Exakt hur A-truppen formeras är fortfarande oklart. Gustafssons utgångsläge är två spelare på varje position.