Omsättningen har gått upp med 40 procent de senaste fem åren. 2020 var all time high med 670 miljoner kronor i omsättning.
Det går bra nu. Och siktet är inställt på mer. Den ekonomiska föreningen som grundades 1904 planerar att göra nya investeringar för över 50 miljoner kronor de närmaste åren.
Tre nya silor
– Vi ägs av ungefär 950 medlemmar. De är lantbrukare allihop. Vi ska serva dem och göra deras liv lite lättare. Då innebär det att vi behöver utvecklas, säger Jörgen Karlsson, vd för Vallberga lantmän.
Vid foderfabriken i Hov skruvas det för fullt.
Det går åt många muttrar när tre stycken 6 000-tonsilor ska sättas ihop. De enorma ”konservburkarna” tar plats intill de sex stycken hälften så stora spannmålssilor som byggdes för bara tre år sedan. De räckte helt enkelt inte till.
”Korvarna” med spannmål som lagts på åkrarna ska nu bli ett minne blott.
– Förra året lade vi 17 000 ton i slang. Det är ingen stabil lagring. Vi vill ha bra lagermöjligheter för vårt spannmål och då behöver vi bygga nya silor, säger Jörgen Karlsson.
Spannmål har blivit en allt viktigare affär för föreningen.
– Fler och fler lantbrukare vill sälja till oss. Vi är jätteeffektiva med mottagningen under skörd. Då väljer lantbrukare oss.
LÄS MER: Vallberga lantmän prisas för långsiktigt miljötänk
LÄS MER:Han blir ny vd på Vallberga Lantmän
Mindre tung trafik
Nästa steg blir att bygga en större lagerbyggnad för att hantera gödning och utsäde till odling. Tanken är att göra Hov till ett logistikcentrum, som alla transporter till lantbrukarna utgår ifrån.
Butiken kommer att vara kvar i Vallberga. Den hör hemma där.
Det är goda nyheter för invånarna i Vallberga.
– Vi kommer att minska de tunga transporterna i Vallberga drastiskt, säger Jörgen Karlsson.
Steg tre är att också flytta kontoret till Hov. Kvar på Lantmannaplan, där den gamla anläggningen i Vallberga ligger, blir mottagning av havre och raps, lagerytor och butiken.
– Butiken kommer att vara kvar i Vallberga. Den hör hemma där.
Trångbott i Vallberga
Fördelarna är många med att flytta övrig verksamhet, enligt Jörgen Karlsson.
– Vi kan samköra våra transporter mer fördelaktigt och vi samlar mycket av personalen på ett ställe. Det skapar samhörighet och blir lättare att hjälpa varandra mellan avdelningarna. Vi har växt jättemycket och är trångbodda i dag.
Här är det ingen som stör sig på oss.
Risken för störningar är större i mitt Vallberga. Foderfabriken i Hov, som byggdes för tolv år sedan, ligger avsides på landet. Den drivs dessutom i ett miljösmart kretslopp av grön energi från Södra Hallands krafts intilliggande biogasanläggning.
– Här är det ingen som stör sig på oss. Vi har bra kontakt med grannarna och det är inga konstigheter att få bygglov.
Planlägger industrimark
Vallberga lantmän har 43 anställda. 80 000 ton spannmål tas in varje år. 120 000 ton foder körs ut.
– Det är kopiösa mängder. Vi är i mångt och mycket ett transportföretag också. Det glömmer man lätt.
Föreningen har nyligen sökt planbesked för att planlägga foderfabriken och en del jordbruksmark i den närmaste omgivningen som industrimark. Det ska kratta manegen för framtida expansion.
– Det har diskuterats länge i Vallberga lantmän att man vill göra mer i Hov. Man får ta det pö om pö. Vi vill vara trygga i vår tillväxt och göra det klokt. Vi är långsiktiga och lever inte i någon kvartalsekonomi. Vårt syfte är att skapa lönsamma svenska lantbruk, säger Jörgen Karlsson.
Fakta: Lantmannaföreningens långtidsplan
Här är investeringarna som Vallberga lantmän planerar att göra på i Hov de närmaste åren. Siffrorna är ungefärliga belopp:
• Den pågående silobyggnationen: 25 miljoner kronor.
• Ny lagerbyggnad till odling: 10 miljoner kronor.
• Nytt kontor, labb och invåg: 15–20 miljoner kronor.
• Automatiserad säckningslinje: okänt mindre belopp.
Slutsumma: 50–55 miljoner kronor.
LÄS MER:Lantmännen vill köra fler tunga transporter på helgen