Torbjörn Bäck köptes ut ur Gekås för 800 miljoner kronor

Före detta Gekås-ägaren Torbjörn Bäck sålde sina aktier till kollegan Thomas Karlsson för 800 miljoner kronor, avslöjar GT. En generös prislapp som hade blivit annorlunda på marknaden, menar Gekås vd Boris Lennerhov.

ANNONS
|

Det var förra sommaren som Torbjörn Bäck, då delägare i Gekås, sålde sin hälft av koncernen till Thomas Karlsson som därmed blev ensamägare. Prislappen för att köpa ut Torbjörn Bäck visade 800 miljoner kronor. Det framgår av Gekås årsredovisning som GT tagit del av. Gekås vd Boris Lennerhov bekräftar siffran för HN.

– Torbjörn gjorde det här valet själv och han satte också priset själv, säger han.

Enligt Boris Lennerhov var det hälsoskäl som låg bakom Torbjörn Bäcks beslut att sälja sin del av lågpriskoncernen.

– Han tyckte helt enkelt att det var för jobbigt och för mycket som låg på hans axlar. Han ville bli av med ansvaret men fortsätta med sitt jobb, säger Boris Lennerhov.

ANNONS

Gekås vd säger också att priset på 800 miljoner kronor hade blivit väldigt annorlunda om man hade gått ut med aktierna på marknaden, men att det var viktigt för Torbjörn Bäck att sälja så att det var möjligt för Thomas Karlsson att köpa.

– Thomas hade väl ingen speciell önskan om att köpa ut Torbjörn men förstod situationen och då fick det bli så, säger Boris Lennerhov.

Gekås vinst år 2019 uppgick till drygt 291 miljoner kronor, vilket var 60 miljoner lägre än 2018. I årsredovisningen för 2019 skriver man också att resultatet för 2020 kommer att påverkas av coronapandemin och att verksamheten kommer att ha återhämtat sig först 2021.

ANNONS