Många bollar i luften. Tony Karlsson är väl förberedd inför varje ny arbetsdag. Yrkeskarriären innehåller många intressanta val och utmaningar. I dag är han konsult inom ledarskaps- och förändringsprocesser.
Många bollar i luften. Tony Karlsson är väl förberedd inför varje ny arbetsdag. Yrkeskarriären innehåller många intressanta val och utmaningar. I dag är han konsult inom ledarskaps- och förändringsprocesser.

Tony Karlsson: ”Det har blivit ett sätt att leva”

”Många järn i elden”. Så brukar ju entreprenöriella personer beskrivas. Tony Karlsson är en sådan person. Konsult inom ledarskap och förändringsprocesser, pendlar mellan Halmstad och Stockholm – dessutom ordförande i Halmstads BK. Hur hinner han, vad är tricket?

ANNONS
|

Jag vaknar mellan 04.00 och 05.30 varje morgon, det är nog en del av förklaringen, menar Tony och klargör det logiska i att börja arbetsdagen före alla andra.

– Min största tillgång är att jag nästan alltid är förberedd. När arbetsdagen väl drar i gång med möten har jag redan haft några effektiva arbetstimmar.

För gemene man är Tony Karlsson mest känd som ordförande i Halmstads BK, men hans karriärresa har hittills innefattat många andra anhalter.

Det var i ungdomsfotbollen i IF Leikin som Tony Karlsson formade ett intresse för idrott och ledarskap. Han konstaterar själv att han inte hade det som krävdes för att lyckas som spelare, men i stället uppmanades han tidigt att satsa på att bli ledare.

ANNONS

– Personer som exempelvis Boris ”Didde” Bengtsson gjorde ett bra jobb med oss unga. I Leikin lyfte de tidigt fram unga ledare och vi var några stycken som fick chansen att leda egna lag väldigt tidigt, vilket har betytt otroligt mycket. Vi kände att det fanns vuxna som trodde på oss.

Parallellt med fotbollstränarskapet utbildade Tony sig till snickare och gick som lärling. Han kände dock att han ville något annat och när 90-talskrisen tog tag i byggbranschen förlorade han jobbet, men deppade inte över det. Han hade redan bestämt sig för att byta karriär.

Det blev högskolan i stället, först statsvetenskap och sedermera Arbetsvetenskapligt program där alla arbeten under studietiden kopplades till… just det, fotboll. Efter studierna fick han jobb som personalchef på Kläppen Ski Resort och sedan i samma funktion på Kalmar Industries i Lidhult.

– På den tiden hade jag ingen familj och gjorde inget annat än att jobba. Men jag såg det inte som jobb, det var ju roligt. Jag hade fått smak för det och kunde lite lagom ödmjukt konstatera att ”jag kunde ju detta hyggligt”, minns Tony som började sätta ett avtryck i det lokala näringslivet och även bygga ett nätverk. Både hans professionella nätverk, men kanske framför allt nätverket inom idrotten, hjälpte honom i karriären.

ANNONS

Nästa steg blev som ansvarig för Adeccos verksamhet i Halmstad och sedermera som personalchef för Adecco Sverige. Det var då som han började pendla till Stockholm, något som han har gjort sedan dess.

– Det har blivit ett sätt att leva. Jag och min sambo har alltid funnit att det är bättre att ha familjen kvar i Halmstad. Jag åker iväg och jobbar stenhårt när jag är borta för att kunna vara mer närvarande hemma.

Efter några intensiva år på Adecco var det dags att starta eget som konsult. Tony hade närt iden att hjälpa organisationer att förändra, inte bara genom att visa snygga modeller i Powerpoint utan genom att hjälpa företagen genom hela utvecklingsprocessen.

– Ofta använder konsulter samma modeller på alla organisationer, men det tror inte jag på. Jag tror på att skräddarsy lösningarna för respektive uppdrag.

Två exempel på kunduppdrag är Hotel Tylösand och Svenska Fotbollförbundet. Drömkunder för många konsulter och i alla fall i det senare fallet en möjlighet för Tony att kombinera sina två intressen – ledarskap och idrott. Han har en nära relation till Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Karl-Erik använder mig till allt möjligt. Det har handlat om omformateringen av Friends Arena, projektledarskap för svensk fotbolls mål och strategiarbete etc, berättar Tony och när vi pratar fotboll kommer vi osökt in på HBK.

ANNONS

– Det lilla engagemanget…, skrattar Tony.

– Det är spännande att jobba med både bredd och elit. Att se våra ungdomar träna varje kväll på Sannarp är häftigt. Det triggar mig, liksom att nå sportsliga resultat och få ekonomin i balans. Jag menar att HBK är ett av de viktigaste varumärkena i Halmstad så vi som jobbar med det har ett stort ansvar, tillägger Tony och blickar framåt mot resten av karriären:

– Jag hoppas att kunna jobba mer med rådgivande uppdrag och styrelseuppdrag, samt att göra en del egna investeringar. På ett eller annat sätt vill jag även ha en fot kvar i idrotten.

Fakta:Tony Karlsson

Ålder: 44 år

Utbildning: Arbetsvetenskapligt program, Högskolan i Halmstad

Intressen: Familjen och idrott

ANNONS