Stort sug efter begagnade bilar

Stängda fabriker, osäker hushållsekonomi samt permitteringar kan vara orsaken till att nybilsförsäljningen minskat. Intresset för begagnat däremot är i stället riktigt stort.

ANNONS
|

– Fordonsindustrin har drabbats väldigt hårt under coronakrisen där produktionen först stannade av med stängda fabriker. Även om produktionen nu har kommit i gång så är det fortfarande en låg efterfrågan på nya bilar som bygger på osäkerheten på hur länge pandemin ska pågå, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden som är en branschorganisation för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar.

Mattias Bergman hävdar att många är osäkra på Sveriges ekonomi och även på den egna ekonomin, vilket gör att många väntar med att köpa sig en ny bil. Statistik från Bil Sweden visar att nybilsförsäljningen i Halland har minskat mer än genomsnittet för landet sedan coronautbrottet i mars:

ANNONS
  • April –41,1 procent (–37,5 procent i riket)
  • maj –50,6 procent (– 50,3 procent i riket)
  • Juni –30,2 procent (– 22,3 procent i riket)

En trend som däremot har ökat är intresset för begagnade bilar. Juni blev den bästa månaden någonsin för begagnathandeln med 125 122 personbilar en ökning med 13,2 procent enligt statistikföretaget Vroom. På säljsajten Blocket.se har man märkt av en ökning med 15 procent under årets första månader mot föregående år.

– Sedan kom coronakrisen och bilmarknaden blev mer avvaktande. Men i slutet av april kunde en viss återhämtning urskiljas och den har fortsatt, berättar Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Kvdbil som har en filial i Halmstad, som också säljer begagnade bilar på internet, har också märkt av ett ökat intresse.

– Begagnatmarknaden har ökat jämfört med samma månad förra året. Det som hänt för oss är att exporten dog ut när viruset kom men den har kommit tillbaka, säger Björn Vikström anläggningsansvarig på Kvdbil i Halmstad.

Kvdbil hjälper till att sälja begagnade bilar från privatpersoner, företag och finansbolag genom auktioner på internet. Den vanligaste köparen hos Kvdbil är privatpersoner men i och med att det börjar bli brist på begagnade bilar så hör även bilhandlare av sig till dem.

– Det är många bilhandlare som kommit tillbaka till oss för att handla. Deras lager brister eftersom deras nybilsmarknad är så död som den är nu, säger Björn Vikström.

ANNONS

Per Cronqvist på Motorhalland kan inte riktigt hålla med om att nybilsförsäljningen är död. Man har tappat 20 procent, men det är mindre än vad många konkurrenter gjort.

– Försäljningen har varit bra, däremot har det varit väldigt svårt att få ut leveranser när bilfabrikerna varit stängda. Tittar man bara på nyregistreringsstatistik så har det gått ned, men däremot har vi i dag en stor orderbank, berättar Per Cronqvist.

Han bekräftar att Motorhallands begagnatlager varit lågt eftersom kundernas inbytesbilar inte kommit in på grund av leveransförseningarna.

– Vi har därför köpt så mycket bil vi bara kunnat från vår generalagent i Södertälje så hittills har vi sluppit att köpa in begagnat från andra källor än våra egna.

Ute i bilhallen rullas en begagnad cabriolet ut för provkörning och en man i keps spanar in en begagnad Volvo.

– Jag är på jakt efter en kombi eller en suv. Det får bli en begagnad eftersom min budget ligger 200 000 kronor, säger Krister Öhlund från sommargäst från Piteå.

ANNONS