1911. Det är nu maxtaket för hur många personer som får vistas samtidigt inne på Hallarna.
Utanför butikerna finns tydliga markeringar, det är separata in- och utgångar och ett utsatt högsta antal som får vistas i varje butik. Den nya pandemilagen som infördes den 10 januari verkar ha gjort sitt, för inne på Hallarna är det under måndagseftermiddagen påtagligt folktomt.
Linda Karppinen, butikschef på Piraia, upplever att besökarna har minskat men att det är vanligt för årets första månader.
–Jämförelsevis med förra året så är det mindre folk, men det är allmänt ganska tomt vid den här tiden av året. Runt jul och nyår brukar det vara mycket, men folk har hållit sig hemma den här gången, berättar hon.
”Vi har sålt mycket munskydd”
Från och med den 7 januari 2021 rekommenderas man att använda munskydd i kollektivtrafiken. Inne på Apoteket Kronan har de inte märkt av någon ökad försäljning till följd av de nya rekommendationerna, utan det har fortsatt som tidigare.
–Vi har sålt mycket munskydd hela tiden, jag har inte märkt av att det skulle vara extra mycket på grund av det. Men det kommer kunder och påpekar just det med kollektivtrafiken, berättar Monica Jönsson, apotekstekniker på Apoteket Kronan.
Före pandemilagen har personalen på apoteket Kronan själva fått avgöra när de behövde begränsa antalet kunder i butiken. Efter söndagens nya lag finns där nu flertalet skyltar som visar hur många som får vistas där inne.
Och likt Linda Karppinen upplever Monica Jönsson det som att besökarna har tagit den nya pandemilagen på allvar:
–Det har märkts av både idag och igår, i hela köpcentret, att det är lite folk. Det är både bra och dåligt för oss, men främst bra. Det måste få bli så här.
Följande gäller för den nya pandemilagen:
Föreskrifterna gäller inomhuslokaler för gym- och idrottsanläggningar och badhus samt handelsplatser.
Den som bedriver en sådan verksamhet blir bland annat skyldig att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids.
Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande.
Dessutom måste verksamheterna tydligt ange vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt.
Källa: Folkhälsomyndigheten