Regeringen ställer strängare krav på julhandeln

Det blev en svart fredag för Sveriges butiker när regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten gick ut med både hot om nedstängningar och striktare maxtak. Utöver det förväntas butikerna att blåsa av sina viktiga mellandagsreor.

ANNONS
|

Fredagens presskonferens med regeringen och Folkhälsomyndigheten slog ner som en bomb i julhandeln.

– Rent spontant så tror jag att det blir svårt för alla att stänga och jag vet inte riktigt hur man resonerar uppe i Stockholm. Jag känner lite grann att folk är försiktigare. Vi har gjort mycket i butiken med avspärrningar och kundvärdar som ser till att kunderna håller avstånd, säger Henrik Hansen, säljledare Elgiganten Flygstaden i Halmstad.

Det är ganska lugnt i butiken under fredagseftermiddagen men under lördagen och söndagen väntas årets intensivaste köphelg. I alla fall brukar det vara då som många köper sina sista julklappar. Däremot upplever Henrik Hansen att pandemin lagt sorti på kundernas julglädjen.

ANNONS

– Jag tycker nog att det inte känns lika juligt som det brukar, vare sig bland oss som jobbar eller bland kunderna. Det känns lite dämpat och dystrare tycker jag.

Uppmanas ställa in mellandagsrean

På lagret har redan mellandagarnas reaprodukter anlänt och de har börjat att plockas upp för fullt. Skulle nu Elgiganten tvingas att blåsa av rean skulle det få stora konsekvenser för dem tror Henrik Hansen.

– Vår långa Black Friday-rea gjorde att vi fick ett litet försprång inför en eventuell, ska vi kalla det en misslyckad, mellandagsrea. Men det är klart, stänger man ner den helt så blir det helt klart tufft. Vi har stora förväntningar på mellandagsrean.

Hur Elgigantens ledning tänker med sin mellandagsrea var under fredagen osäkert. Henrik Hansen spekulerar att skulle kunna blir så att den börjar i januari istället.

– Någonstans måste vi sälja ut produkterna som vi har tagit hem men det tar kanske längre tid.

”Det är för mycket folk i vissa små butiker”

I kassakön står Christian Cordes med några blivande julklappar i famnen.

– Man får passa på att handla medans man kan. Hot är aldrig rätt men stänga kanske man får göra om läget är som det är, så det är rätt.

En kund som hört presskonferensen med bland annat strängare maxtak var Dan Isaksson från Knäred.

ANNONS

– Jag tror det är bra. Det är för mycket folk i vissa små butiker.

Vad tycker du om att regeringen hotar med att stänga butiker som inte sköter sig?

– Då kursar de kanske så det är en avvägningsfråga.

Vad tycker du om att Folkhälsomyndigheten vill blåsa av årets mellandagsrea?

– Många handlar under mellandagsrean men det har ju blivit många som blivit smittade nu så det är inte så konstigt att de vill göra det.

På Hallarna instämmer man i oron

– Det är alltid svårt att säga i dessa lägena vad som är rätt och vad som är fel. Det ligger mycket på våra verksamheter men också på den enskilda personen, säger Niklas Santesson, centrumchef för Hallarna.

Han tycker att det inte är någon oro för trängsel på Hallarnas med 40 000 kvadratmeter butik- och allmänyta. Deras vakter ser hela tiden till att det inte blir några trånga passager. Niklas Santesson, tycker också att det skulle vara olyckligt om myndigheterna börjar tvinga butiker att stänga sina verksamheter.

– Det skulle vara jätteolyckligt och så långt hoppas jag verkligen inte att det går att man stänger ner butiker, det slår oerhört hårt på alla verksamheter och näringsidkare. Det är många som levt med sina företag länge. Hur ska de klara sig utan skyddsnät?

ANNONS

De nya restriktionerna:

  • Den nya maxgränsen för restauranggäster vid samma bord är från och med julafton fyra personer.
  • Alkoholförsäljning förbjuds efter klockan 20 från och med den 24 december.
  • Köpcentrum, butiker och gym ska sätta ett maxtak på hur många som får vistas där samtidigt.
  • Kommuner och regioner rekommenderas att stänga all verksamhet som inte är nödvändig, exempelvis bibliotek och simhallar.
  • Gymnasieskolor ska fortsätta bedriva distansundervisning till och med den 24 januari.
  • Från och med den 7 januari gäller en rekommendation om munskydd under rusningstid i kollektivtrafiken. Företagen som driver kollektivtrafik ska kunna tillhandahålla munskydd till resenärer.

ANNONS