Även om AJ Produkter från Halmstad inte lyckas byta ut det här klassiska skrivbordet från 1880 hoppas inredningsföretaget få uppmärksamhet kring sin PR-kupp.
Även om AJ Produkter från Halmstad inte lyckas byta ut det här klassiska skrivbordet från 1880 hoppas inredningsföretaget få uppmärksamhet kring sin PR-kupp. Bild: J.SCOTT APPLEWHITE

PR-kupp: Skrivbord från Halmstad till Vita huset

Genom att skänka ett modernt skrivbord till Vita huset lagom till Bidens presidentinstallation försöker AJ Produkter få till årets PR-kupp redan i januari.
– Förhoppningen är att den här nyheten ska stärka vårt varumärke i våra exportländer och öka utlandsförsäljningen, säger marknadschef Erik Johannesson.

ANNONS
|

Erik Johannesson berättar att idén kom upp i höstas när AJ Produkters innehållsavdelning satt och diskuterade vilket skrivbord som är viktigast i världen.

– Snabbt kom vi in på den amerikanska presidentens skrivbord som syns på alla bilder från Ovala rummet. Tänk om man kunde få det utbytt mot ett modernt höj- och sänkbart skrivbord?

Siktar mot stjärnorna

Marknadschef Johannesson talar sig varm för att tiden är rätt, ”en ny president passar alltid på att sätta sin egen prägel”, men är dock medveten om att det inte lär bli lätt att övertyga Vita huset om att ersätta en så klassisk möbel.

– Även om vi inte når hela vägen till Ovala rummet ska vi så klart sikta mot stjärnorna. Om det sedan stannar vid att någon högt upp i Biden-administrationen använder det, i stället för presidenten, är det ändå bra.

ANNONS
Skrivbord från Halmstad till Vita huset
Enligt de uppgifter som AJ Produkters marknadschef fått kommer företagets höj- och sänkbara skrivbord att användas av någon högt uppsatt inom Biden-administrationen. Bild: AJ Produkter

– Det viktigaste är att vårt budskap når ut om att det är nyttigt att jobba stående, eller att man åtminstone varierar sin arbetsställning, säger Erik Johannesson.

Fick klartecken

Tidigare har han bott ett par år i USA och lärde då känna en kvinna som senare varit mycket aktiv inom Biden-kampanjen.

Skrivbord från Halmstad till Vita huset
Trots att skrivbordet var adresserat direkt till Vita huset visade det sig vara mer komplicerat än så att få något levererat dit. Bild: AJ Produkter

– Tack vare den kontakten fick vi klartecken till att skicka över vårt finaste skrivbord. Nu är det åtminstone framme i Washington, men det är tydligen stränga regler kring att få något levererat till Vita huset. Vad jag förstår kommer det att ske via en medarbetare inom Demokraterna, förklarar Erik Johannesson.

Exportmarknaderna

Samtidigt som Joe Biden svär presidenteden på onsdagen skickar AJ Produkter ut ett pressmeddelande i Norden, Tyskland, Polen, Tjeckien, Storbritannien och Irland.

– Det är våra största exportmarknader. Däremot finns vi inte på den amerikanska marknaden – inte ännu i alla fall.

Vad kan den här gratis varumärkesplaceringen vara värd om ni får medial uppmärksamhet, jämfört med om ni skulle ha betalat för annonser och reklaminslag?

– Det är svårt att kvantifiera i förväg. Vi mäter konstant varumärkets utveckling, så vi får vänta och se om den här grejen får fäste eller om den går obemärkt förbi.

Skrivbord från 1880

Det nuvarande skrivbordet i Ovala rummet kallas Resolute desk och skänktes 1880 av Storbritanniens drottning Victoria till dåvarande presidenten Rutherford B Hayes.

ANNONS

Namnet kommer från det brittiska fartyget HMS Resolute, som under en arktisk expedition 1854 fastnade i isen norr om Kanada och övergavs av besättningen.

Efter att amerikanska valfångare tagit hand om skeppet köpte amerikanska staten det och såg till att det kom tillbaka till Storbritannien. För HMS Resolute blev det ytterligare drygt två decenniers tjänst i brittiska flottan innan det var dags för skrotning.

Ek från fartyget

Drottning Victoria bestämde då att ek från fartyget skulle användas för att göra en möbel till USA:s president. Räknat i dagens penningvärde gick skrivbordet på över 200 000 kronor att tillverka.

Resolute desk väger 590 kilo och bordsytan är 180 gånger 120 centimeter stor. Bordet har hittills använts av 23 presidenter och sockeln under byttes mot en högre när den 188 centimeter långe Ronald Reagan var president – så att han lättare skulle få plats med knäna under.

Skrivbord från Halmstad till Vita huset
På det här fotot från Ovala rummet 1961 sitter John F Kennedy vid Resolute desk. Observera att luckan som normalt sitter framtill i mitten är borttagen här. Bild: AP Photo/HB

Ursprungligen var det öppet i mitten framtill, men Franklin D Roosevelt lät sätta dit en lucka framtill för att hans benskenor inte skulle synas.

Jackie Kennedy

Dwight D Eisenhower började använda skrivbordet vid sina radio- och tv-utsändningar, men det var först 1961 – när John F Kennedy valts till president – som det placerades i Ovala rummet, på order av presidenthustrun Jackie.

ANNONS

Efter mordet på JFK 1963 åkte skrivbordet på en vandringsutställning och hamnade sedan på museum – tills Jimmy Carter tog tillbaks det till Ovala rummet 1977.

Skrivbord från Halmstad till Vita huset
På det här fotot från januari 1993 sitter Bill Clinton som ny president vid Resolute desk. Bild: DENNIS COOK

Med undantag för några år då George Bush den äldre flyttade det till ett annat rum har det därefter stått i Ovala rummet.

I december 2018 försökte sig AJ Produkter på ett inhemskt PR-trick. Den gången skänkte företaget 18 ergonomiska, moderna kontorsstolar till Svenska Akademien i Stockholm, i hopp om att dessa skulle få ersätta de klassiska, gustavianska stolarna som ”De Aderton”. Leveransen var den gången en del av en nationell reklamkampanj.

AJ Produkter grundades av Anders Johansson i Hyltebruk 1975. Det började som ett postorderföretag i föräldrarnas gillestuga.

2012, efter 37 år i Hyltebruk, flyttades huvudkontoret och lagret till Kårarps industriområde intill E 6 genom Halmstad.

Bolaget AJ Produkter AB hade 2019 en omsättning på 1,4 miljarder kronor, varav ungefär hälften av försäljningen var inhemsk. Antalet anställda var 231.

Koncernbolaget AJ Postorder AB hade 2019 en omsättning på 2,7 miljarder kronor. Vinsten på 35 miljoner kronor adderades till en balanserad vinst på 270 miljoner kronor sedan tidigare. Summan av tillgångarna låg på över 2 miljarder kronor. Antalet anställda i koncernen var 823.

Företaget finns i dag representerat i 19 länder (varav 6 via agenter) och har egen tillverkning i två länder.

ANNONS