Annelie Lindgren blickar tillbaka på två nattsvarta månader för hotellet.
Annelie Lindgren blickar tillbaka på två nattsvarta månader för hotellet. Bild: Jari Välitalo

Nattsvart för hotellen i november

Hotellnäringen i Halmstad blöder. I november tappade hotellen runt 60 procent av sina intäkter jämfört med samma månad förra året.

ANNONS
LocationHalmstad||

Det är Benchmarking Alliance som har tagit fram statistiken på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.

– Som om inte det intäktsraset vore nog kan även nämnas att hotellen i Halmstad även tappade 60 procent av sina intäkter från oktober fram till november. Det är skrämmande siffror som vi talar om, säger Jonas Partheen, presschef på Visita.

Jonas Partheen menar att siffrorna speglar effekterna av de hårdare coronarestriktionerna som kom i början av november.

– Våra medlemmar hör av sig och uttrycker sin förtvivlan över situationen. Många menar att det tar för lång tid att få statligt ekonomiskt stöd och det är ju oacceptabelt. Likviditetskrisen är akut och pengarna behövs nu, säger han.

ANNONS

”Blev tvärstopp”

Ett hotell som har blivit hårt drabbat av pandemin under hösten är Clarion Collection Hotel Norre Park.

– Jag vet inte exakt hur det ser ut för vår del men det är tydligt att beläggningen har minskat dramatiskt sedan de hårdare restriktionerna kom i november. Efter en bra sommar och en hyfsad inledning på hösten blev det tvärstopp. Det är en utveckling som har hållit i sig sedan dess, säger Annelie Lindgren, hotellchef.

Enligt Anette Lindgren minskade beläggningen med 60-70 procent i november jämfört med samma månad förra året.

– I vanliga fall brukar januari vara en bra månad för oss med många konferensgäster. I år lyser de så klart med sin frånvaro.

December har fortsatt i samma spår och hon tror även att januari kommer att bli en tuff månad.

Fler permitteringar

Hotellet har tolv anställda.

– Vi blev tvungna att säga upp två medarbetare i våras och hade personal permitterad. Under hösten har vi visserligen gått på sparlåga men vi har bara två personer som är korttidspermitterade på städsidan. Övriga delen av personalen får göra lite av varje och rycka in där det finns behov.

Anette Lindgren menar att det finns en risk att kan bli tal om fler permitteringar i januari om inte läget förändras.

ANNONS

Samtidigt tror hon att pandemiläget kan förändras snabbt, eller som hon själv uttrycker det ”över en natt”.

– Efterhand som människor blir vaccinerade börjar resandet att öka igen och det kommer naturligtvis även gynna hotellen. Vändningen kommer snart. Det måste jag våga tro.

ANNONS