Leo’s Lekland ansöker om rekonstruktion

Företaget har expanderat snabbt, och har i dag anläggningar i fem länder. Trots det har höga kostnader sedan pandemin orsakat stora skulder för Leo’s Lekland, som bland annat finns i Halmstad, som nu ansökt om rekonstruktion.

ANNONS
LocationHalmstad|

Leo’s Lekland ansökte i förra veckan om rekonstruktion för sina fyra bolag, och anledningarna till rekonstruktionen är bekanta för många. Under pandemin tvingades man tillfälligt stänga ner sina verksamheter och kriget i Ukraina har drivit upp material- och energipriser.

”Vi kämpade och till skillnad från många verksamheter lyckades vi klara pandemin. Vi hade hoppats att situationen skulle stabiliseras, men återkommande ekonomiska smällar har gjort det omöjligt. Rekonstruktion är nu vår enda möjlighet att rädda företaget och ca 1000 arbetstillfällen”, säger Joakim Gunler, grundare och vd för Leo’s Lekland i ett pressmeddelande.

Fortsätter att ha öppet

Förhoppningarna är goda att rekonstruktionen ska rädda verksamheten, och enligt företaget kommer man fortsätta att ha öppet som vanligt under tiden som rekonstruktionen pågår.

ANNONS

”Vår verksamhet fortsätter som vanligt och gästerna kommer inte att påverkas. Det finns idag inga planer på att stänga några anläggningar”, skriver marknadschefen Anders Forssten i ett mejl till HP.

Leo’s lekland grundades i Luleå 2006 och har i dag 67 anläggningar, varav 27 ligger i Sverige. Anläggningen i Halmstad öppnade 2018.

LÄS MER: Lekland inför besöksgräns – men inte Arenabadet

LÄS MER: Optikerkedja i knipa – stänger samtliga butiker

Fakta: Rekonstruktion

Rekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem på kort sikt, men som kan överleva långsiktigt.

Företag kan ansöka om rekonstruktion vid tingsrätten. Om ansökan godkänns tillsätter domstolen en rekonstruktör som hjälper företaget att ta fram en rekonstruktionsplan.

Under tiden som rekonstruktionen pågår är företaget generellt skyddat från konkurs.

I regel pågår en företagsrekonstruktion i tre månader, med möjlighet till förlängning i upp till ett år.

Källa: Sveriges Domstolar

ANNONS