Heléns Rörs ”stålkvinna” leder med varsam hand

Metropolis har sin Stålmannen. Heléns Rör har Eva Täljegård. Men någon stålkvinna är hon inte, enligt sig själv, även om hennes över 30-åriga yrkesliv har handlat just om stål. I stället leder Eva Täljegård miljardbolaget med varsam hand och vi-känsla in i en föränderlig framtid.

ANNONS
|

Vi träffar Eva Täljegård på Västergårdsvägen i Söndrum. Byggnaden har servat Heléns Rör som kontorslokal sedan 1968, men i september nästa år är det tack och hej när flyttlasset går till Olofsdalsvägen i Söndrums industriområde.

Där, i anslutning till den befintliga produktions- och lagerbyggnaden, kommer en ny kontorsfastighet att stå färdig och med det får Heléns Rör, som även flyttar sin anläggning i Knäred, att få all verksamhet samlad på samma plats.

Satsningen går under namnet ”One Halmstad” och är ett led i att Heléns Rör, Skandinaviens ledande leverantör inom stålrörs- och stånglösningar, ska kunna fortsätta växa.

– Främst så samlar vi kunskapen, men flytten kommer även innebära att vi skapar effektiva flöden och vi minskar våra interna transporter. Det finns ett hållbarhetstänk i det också. Jag tror på det här, samhörigheten och enkelheten. Vi kan träffas alla i matsalen och det blir lätt att gå ut där vi har vår lager- och produktionsverksamhet, säger Eva Täljegård.

ANNONS

Formad av stålbranschen

Och det gör den 53-åriga vd:n gärna. Redan 1988 började hon sin resa på Heléns då hon ”halkade in på ett bananskal” och har, bortsett från ett drygt tre år långt studieuppehåll (civilekonom), varit Halmstadföretaget trogen. Eva har jobbat med inköp, både från Halmstad och på det centrala inköpet i Tyskland, hon har varit på marknadssidan och säljsidan.

Sedan sex år tillbaka är hon vd.

– Jag kan det här stället. Det är lite som ett andra hem, jag är uppvuxen här och har blivit formad av stålbranschen och den miljön.

Är du en stålkvinna?

– Haha, nej, det skulle jag inte säga. Men i vissa fall är alla vi här både stålmän och stålkvinnor.

På vilket sätt har du blivit formad?

– Heléns som bolag är väldigt familjärt. Det var det när jag började och jag har försökt i min ledarroll att bevara den kulturen för det är en stor familj. Det är gemenskap, man har möjlighet att utvecklas. Man kan vara med och påverka, man är delaktig, och den miljön främjar att folk stannar också. Det är många som har jobbat här länge.

Eva är en av dem, hennes make Anders Täljegård, är en annan.

ANNONS

– Anders träffade jag här på jobbet. Han jobbar inom processindustrin som säljare och har jobbat här ännu längre än vad jag har gjort.

Behöver du chefa mycket över honom?

– Nej, det är mest hemma, säger Eva och brister ut i skratt för att sekunden senare lägga till:

– Nej, ta inte med det.

När vi pratar om hennes roll som vd återkommer hon gång efter annan till samma sak – teamet och personalen.

– Det har varit oerhört roligt att få vara med att utvecklas, men även att utveckla bolaget. Det underlättar ju att vara vd när man har ett fantastiskt team runt omkring sig.

Hur har du själv utvecklats?

– I ledarskapet har jag nog hållit mig till en linje jag tror på. Jag vill vara nära verksamheten och i och med att jag har jobbat så länge i verksamheten så blir det kanske mer naturligt.

En sällsynt vd-kvinna

Att styra ett bolag som omsätter 2,2 miljarder (2021) och har cirka 300 anställda kräver sin man eller kvinna.

– Det är klart att man lägger mycket tankar på bolaget och på personalen och man vill att det ska fungera. Men samtidigt tycker jag att jag är ganska bra på att koppla av. Jag har mina fritidsintressen och jag har min familj, men det är klart att det är ett ansvar och det är jag ödmjuk inför.

ANNONS

Tar man en titt på de största bolagen i Halmstad är det ytterst få kvinnor på vd-posten. Eva Täljegård verkar dessutom i en mansdominerad bransch.

– Jag får den frågan ibland, om det är något speciellt som krävs. Men jag tror mer det handlar om person och möten med människor, det handlar inte om manligt eller kvinnligt.

Träning – en förutsättning

Men vem är då egentligen privatpersonen Eva?

– Ja, vem katten är jag? Jag är väl en ganska normal Halmstadtjej som är uppvuxen här i Söndrum. I grunden tycker jag att jag är ganska positiv och försöker se möjligheter i stället för problem. Jag är ganska envis, tror jag.... resultatinriktad.

Att röra på sig på fritiden ser Eva som en förutsättning för att kunna vara alert i vardagen och på jobbet. Hon tränar på gym, springer och simmar.

– Jag tror att det är oerhört viktigt, det är lite andhämtning och återhämtning att träna.

– Sedan tycker jag om trädgård. Det är också en typ av avkoppling, det finns väl inget som är så skönt som att ta på sig gummistövlarna och ta fram en spade och börja gräva.

”En fantastisk värld”

Halmstadföretaget, grundat 1927 av Paul Helen, tillverkar inga stålrör eller stänger själva, men bearbetar och förädlar för att få produkten så kundanpassad som möjligt.

ANNONS

Volvo Group och Sandvik är några av Heléns största kunder. Thule är en annan och stålrören i deras cykelhållare är ett exempel på en produkt från Heléns Rör som man lätt kan stöta på i vardagen.

– Om man tittar sig omkring, det finns rör precis överallt. Så det är en fantastisk värld egentligen, rörvärlden, myser Eva Täljegård.

Med en pandemi i backspegeln och ett rådande krig i Ukraina har det varit turbulenta tider för många bolag, så också för Heléns Rör. Efterfrågan i branschen sviktade under 2019, pandemin lade sig som en våt filt över 2020 och omsättningen vek. Men i fjol vände trenden upp.

– Vi hade 1,6 miljarder i omsättning 2020, så 2,2 är ett par skutt uppåt. Och det här året har börjat bra också och det är bra efterfrågan på marknaden. Vi får väl se, det är också många osäkerhetsfaktorer just nu.

Vital 95-åring

Sedan två år tillbaka ingår Heléns Rör i det holländska bolaget Van Leeuwen, efter att tidigare varit en del av Bentelerkoncernen.

– Att vi ingår i Van Leeuwen skapar möjligheter för oss. Vi kan växa med dem inom vissa områden där de är starka.

2027 fyller Heléns Rör respektingivande 100 år. Några tecken på ålderskrämpor är det dock inte tal om.

ANNONS

– Vi är pigga och alerta. Vi har med oss mycket tradition och kontinuitet, men vi försöker anpassa oss till alla förändringar som sker. Men det är en bra bas som vi har med oss på vår väg framåt.

Och Eva Täljegård, med över 30 år i bolaget, tänker inte ge sig än på ett tag.

– Jag trivs med mitt jobb och jag brinner för det här. Sedan är det svårt att säga vad som händer framåt, men just nu ser jag bara positivt på allt vi har framför oss med One Halmstad och fördelarna som det kommer att ge oss.

Den 29 juni sätts spaden i marken för nybygget på Olofsdalsvägen.

Eva Täljegård

Ålder: 53 år.

Bor: Hus i Söndrum sedan cirka ett år tillbaka. Bodde tidigare i centrum.

Familj: Maken Anders och sönerna Gustav, 24, Marcus, 21.

Intressen: Träning och trädgård.

Gör: Vd på Heléns Rör AB.

ANNONS