När tidningen når Patrik Wahlén på telefon har han fem timmar över. Han sitter nämligen i bilen från Stockholm – där han är bosatt på ståndsmässiga Djursholm – till Falkenberg där han ska fira påsk, träffa sina föräldrar och besöka sitt hus där han ofta är på somrarna.
– Jag har sommarboende i Falkenberg och är ganska ofta här nere, inte minst i dessa konstiga tider för att träffa mina föräldrar och ta en promenad med dem, säger Patrik Wahlén.
Någon Falkenbergsdialekt är knappt skönjbar längre. Det var mer än 30 år sedan Patrik Wahlén lämnade Falkenberg på en resa som snabbt ledde ut i världen.
– Jag gick på Tullbroskolan och Falkenbergsgymnasiet, men avslutade sedan gymnasiet i Halmstad. Sedan pluggade jag på universitetet i Lund, berättar han.
En lunch med en studievän blev startskottet
2003 grundade han Volati – ett investmentbolag som i dag är värderat till drygt åtta miljarder kronor på Stockholmsbörsen och omsätter närmare sju miljarder kronor årligen. I företagsgruppen ingår bland annat Akademibokhandeln och Bokus. Men allting började med en lunch på restaurangen Prinsen i Stockholm för nästan 20 år sedan.
– Min vän från studietiden, Karl Perlhagen, ville träffa mig på en lunch. Kalle hade gjort bra affärer tillsammans med sin pappa i företaget Cross Pharma, som var banbrytande när det gällde parallellimport av läkemedel, berättar Patrik Wahlén.
Wahlén hade själv ett antal år bakom sig på det finska kemiföretaget Kemira och sedan som konsult på Ernst & Young.
– Jag hade sparat ihop tillräckligt med pengar så att jag skulle kunna jobba ett år utan lön. Vid den här tiden var jag konsult och konsultmarknaden var inte särskilt bra... Kalle hade nog nästan kunnat föreslå vad som helst där på Prinsen och jag hade tackat ja, skrattar han.
Karl Perlhagens idé byggde på att många svenska företag var på väg in i generationsskiften.
– Han menade att det fanns många företag som drivits av 40-talister som nu ville lämna över. Det skulle öppna möjligheten till förvärv, berättar Wahlén.
Och det blev jackpott direkt. I den lilla orten Kvänum i Västergötland hittade Wahlén och Perlhagen företaget Tornum – som tillverkar spannmålstorkar.
– Vi fick leta ganska länge efter ett lämpligt företag att köpa. Och ärligt talat kanske det blev lite så att vi fick ta det som andra hade ratat. Många ansåg oss inte vara rätt köpare då, vi var bara två 30-åringar, säger Wahlén.
Men den lilla industrin på den västgötska slätten visade sig vara en vinstlott.
– Ja, om vi inte hade gjort det förvärvet så hade du inte ringt upp mig och velat prata med mig i dag, konstaterar Wahlén.
Tornum är i dag den största leverantören av spannmålstorkar i Europa och en storspelare inom tillverkning av lantbruksprodukter.
Sedan detta lyckade första köp har Patrik Wahlén och kompanjonen Karl Perlhagens imperium fortsatt att växa.
– Vi gör några förvärv varje år och växer stadigt med 20–30 procent per år. Håller man på så i 20 år så blir man ganska stora till slut, konstaterar Wahlén.
Jag brukar säga att man måste”hitta sin inre Janne Boklöv”
En röd tråd är att satsa på det som inte intresserar andra investerare.
– Jag brukar säga att man måste ”hitta sin inre Janne Boklöv”, om du kommer ihåg honom – backhopparen som uppfann v-stilen. Man måste gå sin egen väg, säger Wahlén.
Ett sådant tillfälle var 2013 när Wahlén och Perlhagen gav sig in i bilbesiktningsbranschen och köpte en del av det som då var det statligt ägda Svensk bilprovning.
– Det var väl ingen då som tyckte att bilprovning var något särskilt spännande att investera i. Private equity-bolagen (riskkapital) var lite skrämda av utförsäljningen av apoteken som hade skett året före, då man ansåg att staten inte hade skött affären bra, förklarar Wahlén.
– Och många vill investera i sådant som kan ge snabb tillväxt. Många tänker att ”bilprovning, det gör man väl en gång om året” och att det därmed inte finns något utrymme för tillväxt. Men vi såg annorlunda på det, säger Wahlén.
Mycket riktigt – Volati köpte 48 procent av Svensk bilprovning och detta kom sedan att bli Besikta bilprovning. Verksamheten utvecklades snabbt och förra året såldes bolaget vidare till spanska Applus – för en miljard kronor. Volati hade gjort en vinst på 750 miljoner kronor på affären.
Men det kändaste företaget i Wahléns bolagsportfölj är Akademibokhandeln (inklusive e-handel Bokus), som Volati köpte 2017.
– Akademibokhandeln tillhör de tio mest kända varumärkena i Sverige i varje fall, och Bokus ligger väl runt plats 25, säger Wahlén.
Ett mycket profilstarkt köp således – men också något som många rynkade på näsan åt i digitaliseringstider.
– Vi plockade väl fram ”vår inre Janne Boklöv” igen, kan man säga. Men vi såg att bokbranschen på många sätt redan hade gått igenom den digitaliseringsfas som exempelvis klädbranschen eller hemelektronikbranschen befinner sig i. Och sedan är jag dessutom själv en stor bokälskare – jag älskar att läsa, säger Wahlén.
– Många sade att vi skulle bli uppätna när Amazon kommer till Sverige, men nu har Amazon etablerat sig här och det har inte hänt speciellt mycket, säger Wahlén.
Akademibokhandeln ska knoppas av
Akademibokhandeln har tagit en del stryk under pandemin men har fortfarande kvar ett hundratal butiker runtom i Sverige.
– Vi ligger stabilt runt 100 butiker, varav 20 ungefär är franchisebutiker och 80 är egna. Jag tror att de fysiska butikerna kommer finnas kvar. Det är olika typer av köp. I e-handeln gör du ett planerat bokköp när du vet vad du vill ha, butiken fyller en annan funktion, säger Wahlén.
Men nu är Akademibokhandeln och Bokus på väg att knoppas av från Volati och ska bli ett bolag (kallat Bokusgruppen) som står på egna ben. Ett sätt att bli av med en dålig investering, hävdar belackarna. Men så ser inte Wahlén på det. Han tänker fortsätta som ägare.
– Detta är för att få upp ögonen mer för Akademibokhandeln och Bokus eftersom vi planerar satsningar bland annat på vår ljudbokstjänst, säger han.
En av finansiärerna bakom Kvartal
Wahléns intresse för läsning kan möjligen också sägas ha lett in till hans spektakulära projekt inom journalistiken – den omtalade nättidskriften Kvartal som lanserades 2016. Kvartal anses av många vara ett högerlutande politiskt projekt, men Wahlén själv menar att det rör sig om objektiv journalistik utan politiska förtecken.
– Jörgen Huitfeldt är chefredaktör och sköter den journalistiska verksamheten utan vår inblandning. Jag skulle nog säga att de som hävdar att vi är ett projekt med politisk lutning inte har läst eller lyssnat på oss ordentligt. Vi är mer ett privat public service, säger Wahlén.
Wahlén vill inte bli jämförd med det skandalomsusade medieprojektet Bulletin som nyligen hamnat i rampljuset efter att ha kollapsat genom interna strider mellan ägare och redaktion.
– Bulletin var ett projekt som redan från början var mer inriktad på opinionsbildning än journalistik, mer views än news. Det sades att man skulle satsa på nyhetsjournalistik, men den satsningen var tunn, det var ganska mycket åsikter det handlade om, säger Wahlén.
Falkenberg ligger mig varmt om hjärtat
Men inte heller Kvartal har varit förskonat från intern turbulens. Två av dess grundare – Thomas Gür och Paulina Neuding – gick vidare till just Bulletin (som de sedermera också har hoppat av ifrån).
– Det var när Thomas Gür lämnade styrelsen och gick till Bulletin som jag blev styrelseordförande, säger Wahlén.
– Det var inte förenligt att han stannade hos oss när han skulle in i Bulletin, men vi skildes åt som vänner, säger Wahlén.
Men nu väntar alltså påskfirande i Falkenberg. En stad som blivit allt mer avlägsen och perifer i Patrik Wahléns liv – men som fortfarande trots allt spelar en viss roll.
– Mina föräldrar bor i Falkenberg, och jag har en del vänner kvar som jag håller kontakten med. Falkenberg ligger mig varmt om hjärtat, säger Patrik Wahlén.
Följer du fotbollslaget någonting, FFF?
– Jag håller på Skrea IF inom fotbollen, så jag tillhör dem som tittar lite snett på de där som håller på FFF, säger han skämtsamt och tillägger att han också är en hängiven Arsenal-supporter.
Fakta: Patrik Wahlén
Ålder: 51 år.
Bor: Djursholm, Stockholm. Född och uppvuxen i Falkenberg, där han också äger två hus.
Gör: Grundare och delägare av det börsnoterade investmentbolaget Volati. Volati värderas till drygt 8 miljarder kronor och Wahlén äger ungefär en fjärdedel. I Volati ingår bland annat Akademibokhandeln och Bokus.
Känd för: Bland annat som en av finansiärerna bakom nättidskriften Kvartal. Medieplattformens finansiärer var länge hemliga, men visade sig innefatta toppnamn inom näringslivet så som Staffan Persson, Jonas och Robert af Jochnick och Erik Åfors. Patrik Wahlén är numera styrelseordförande.
Kuriosa: Hade i början av sin karriär mycket kontakt med och hjälp av Falkenbergs lokala näringslivsprofil Håkan Meyer, som är känd bland annat som tidigare vd för Bryggeri AB Falken (nuvarande Carlsberg).
Politik: Har varit engagerad i ungdomspolitiken inom Folkpartiet (nuvarande Liberalerna) och var distriktsordförande i Västsverige. Betecknar sig i dag som ”någonstans mittemellan Liberalerna och Moderaterna – beroende på dagsform”.