Sandra Johannesson, vd på High Five, gläds över att nyföretagandet ökar ”Det är fantastiskt kul. Det finns många möjligheter i dessa tider, bland annat kopplat till digitaliseringen och Agenda 2030,” säger hon.
Sandra Johannesson, vd på High Five, gläds över att nyföretagandet ökar ”Det är fantastiskt kul. Det finns många möjligheter i dessa tider, bland annat kopplat till digitaliseringen och Agenda 2030,” säger hon.

Fler nya företag i Halmstad trots corona

Fler startar företag i Halmstad i år jämfört med i fjol, visar nya siffror. Pandemin tros vara en förklaring på flera vis.
– Många av de vi träffar har omvärderat vad som är viktigt i livet och väljer att förverkliga drömmen om att starta eget, säger Sandra Johannesson på kommunala High Five, som stöttar blivande företagare.

ANNONS
|

Nyföretagandet har ökat i Halmstad under årets första halvår, jämfört med samma period i fjol. Trenden syns i två olika mätningar, den ena från myndigheten Tillväxtanalys och den andra från Nyföretagarcentrum.

Kriser påverkar nyföretagandet

Sandra Johannesson är vd på kommunens bolag High Five, som på olika vis stöttar nya och blivande företagare. Hon tror att pandemin är en av förklaringarna bakom utvecklingen.

– När det är lågkonjunktur och arbetslösheten ökar blir det ofta högkonjunktur i nyföretagandet, säger hon.

Samtidigt upplever personalen på High Five att pandemin gjort att många omvärderar sina liv och satsar på något som de verkligen brinner för.

ANNONS

– Då vågar de ta steget och starta sitt eget företag som de kanske har drömt om länge, säger Sandra Johannesson och fortsätter:

– Sen har vi också jobbat målmedvetet tillsammans med andra aktörer de senaste åren för att inspirera och hjälpa de som vill starta företag. I dag når vi dem på ett helt annat sätt.

Tror på fortsatt ökning: ”Fantastiskt kul”

Enligt mätningen från Tillväxtanalys har 331 företag startats i Halmstad första halvåret 2020. I fjol var siffran för samma period 319.

Statistiken visar alltså inte utvecklingen i tredje kvartalet. Men Sandra Johannesson upplever att nyföretagandet fortsätter öka.

– Det är fantastiskt kul. Det finns många möjligheter i dessa tider, bland annat kopplat till digitaliseringen och Agenda 2030. Nya innovationer kan bli business och samtidigt lösa samhällsutmaningar vi står inför, säger hon.

Fler fokuserar på hållbarhet

Av de nya företagare som High Five mött under 2020 är det fler än tidigare som har en affärsidé som handlar om just hållbarhet, uppger Sandra Johannesson.

– Det tror jag hör ihop med det här att man omvärderar sitt liv. Man vill på något sätt vara med och göra världen lite bättre.

Tipsa oss!

Har du tips på vad Hallands Affärer bör skriva om? Hör av dig till tips@hallandsaffarer.se

LÄS MER: Tudelad kris både stjälper och lyfter

ANNONS