”Det snackas en hel del skit där ute”

Företagare i Laholms kommun är missnöjda med det bemötande som de får av politiker och tjänstemän. Så mycket att kommunen numera uppvisar sitt sämsta resultat på 20 år i Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimatet.
– Jag blir inte alls förvånad, säger Stefan Andersson, ordförande i Företagarna Laholm.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Laholms kommun får det sammanfattande omdömet 3,4 i årets mätning, och hamnar därmed under rikssnittet.

En som får höra en hel del från missnöjda företagare är Stefan Andersson.

– På ren svenska – det snackas en hel del skit där ute och all kritik riktar sig mot politikerna och tjänstemännen i kommunen. Det har blivit särskilt påtagligt efter förra valet, säger han.

Vad får du höra?

– Att det inte finns någon rak linje när det handlar om bedömningen av olika ärenden. Att vissa blir väldigt väl bemötta av en viss tjänsteman medan andra får en helt annan behandling av den densamma. Det är bara en del av den kritik som framkommer.

ANNONS

”Sämsta resultatet på 20 år”

Kristian Ryberg är regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland.

– Det är det sämsta resultatet för Laholm på 20 år. Visserligen går kommunen svagt framåt i vissa frågor men det sammanfattande omdömet är inte bra. Det är anmärkningsvärt inte minst med tanke på att kommunen låg väldigt bra till under åren 2010–2016, säger han.

Det är bara Halmstad som uppvisar ett sämre resultat i det sammanfattande omdömet bland de halländska kommunerna med sina 3,2.

Vad tror du att det beror på?

– När jag pratar med företagare i Laholms kommun klagar de ofta på myndighetsutövningen i form av långa handläggningstider, dåligt bemötande och att det finns en fyrkantighet när det handlar om regeltillämpning.

Hur ska man kunna komma tillrätta med problemen?

– Det är inga nya problem utan de har funnits på tapeten under flera år. Kommunen måste ta dessa frågor på allvar och bli en medspelare i stället för en motspelare, säger Kristian Ryberg.

”På rätt väg”

Mattias Benetti Johansson, näringslivschef i Laholms kommun, har tagit del av rapporten.

– Resultatet är självklart inte bra. Samtidigt så hade jag blivit mer nedslagen om jag inte hade fått se servicemätningen Insikt, som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) genomför. Den visar på en fantastiskt fin utveckling för kommunen inom många områden på tillståndssidan, säger han.

ANNONS

Så egentligen har tjänstemännen och politikerna i Laholms kommun all anledning att vara nöjda?

– Vi är utan tvekan på rätt väg. Däremot har vi en upplevelsebild att jobba med och det måste vi göra tillsammans med de berörda förvaltningarna i kommunen. Det kommer säkert att ta ett tag för oss att nå ut med allt förbättringsarbete som vi trots allt har åstadkommit redan. Men samtidigt måste vi så klart ta företagarnas synpunkter på allvar och analysera vad vi kan göra bättre. Kommunen och företagarna måste dra åt samma håll, säger Mattias Benetti Johansson.

Fakta: Så blev resultatet i Halland

Falkenberg: 4,1

Varberg: 3,6

Hylte: 3,6

Laholm: 3,4

Halmstad: 3,2

Det sammanfattande omdömet hamnar 2024 på ett rikssnitt på 3,5 på en sexgradig skala. För sjätte året i rad får Vårgårda det högsta sammanfattande omdömet med snittbetyget 4,8.

Källa: Svenskt Näringsliv

LÄS MER:”Beskedet kom verkligen som en kalldusch”

LÄS MER:”Myndigheterna har kört över den lilla människan”

ANNONS