Bengt-Erik Johansson rattar Bendt Bil som ett idrottslag

Bengt-Erik Johansson är scouten från Norrbotten som gått från svensk mästare i Drott till mästare i marknadsföring. Han har översatt elitidrotten och gjort Bendt Bil till ett vinnande omklädningsrum och ser varje arbetsdag som en match. Med en bilmarknad som konsoliderar passade HP på att ta pulsen på företagsledaren som vägrar att sälja.

ANNONS
|

– Han knackade på här och sa, ”jag är född här i huset”. Så det var ett litet moment när jag står här och fotograferar honom. Han måste ha varit i 80-årsåldern, berättar Bengt-Erik Johansson.

Rummet som han visar upp är nu omgjort till kontor och bredvid den platsbyggda bokhyllan står en bil i miniformat. En BMW såklart. Men en gång i tiden var detta Halmstads första privata BB, berättar Bengt-Erik.

– Det finns många fina hus, men det här har en historia också, säger han.

Klassiskt hus i modern tappning

Vi befinner oss på Väster, ett par långa målvaktsutkast från Flygstaden i Halmstad. Här, på en näst intill undangömd gata, har Bengt-Erik och hans fru Carina bott i sex år. Huset är byggt några år efter sekelskiftet 1900, men bortsett från det fiskbensmönstrade originalgolvet i vardagsrummet, har det mesta moderniserats.

ANNONS

– Det är min fru Carina som inreder. Jag brukar säga att fanns det ett nobelpris i inredning så hade hon fått det.

– Jag har alltid haft intresse för inredning och nu har jag verkligen fått gå all in, berättar Carina Törnqvist.

Ett av de tio rummen har svartvit-randiga tapeter i taket, i ett annat är lampan nästan lika stor som rummet och i ett tredje hänger en sex kvadratmeter stor tavla på huset. Bengt-Erik och Carina är avmålade på husets balkong.

– Carina är uppvuxen med det där trollet och jag är uppvuxen med Tintin, säger Bengt-Erik som även har boken Kapten Haddocks ordlista – från alabasterskalle till ökenråtta, i gömmorna.

Har en spelhall i källaren

Efter att ha visat ovanvåningen, där bland annat biljardbordet står och där gymmet finns, är det dags att gå ner i källaren.

– Det är lite annorlunda, eller som vi säger i Norrbotten – eljest.

Och det får man hålla med om. Inte alla har en spelhall i huset.

– Vi var väldigt aktiva när vi hade fixat det här från början. Men det sista året har man inte kunnat ha så mycket besök heller, säger Carina.

En elitidrottsman i vd-kläder

Vi går ut och slår oss ner i möblemanget i den insynsskyddade trädgården. Tanken inför intervjun var att vidröra Bengt-Eriks idrottsliga bakgrund, men inte mycket mer än så. Synnerligen snabbt kan den planeringen kastas i papperskorgen. Bengt-Erik Johansson är fortfarande en elitidrottsman – förtäckt i vd-kläder.

ANNONS

– Jag är med i 5 am club, jag stiger upp klockan fem på morgonen, värmer upp genom att träna lite och läsa fem tidningar (Hallandsposten, Dagens Industri, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Norrländska Socialdemokraten). Sedan kommer jag till jobbet klockan sju, då blåser domaren i gång och då är jag uppvärmd och klar. Så det är otroligt matchlikt. Klockan sju börjar matchen och då kör jag järnet. Då har jag tagit reda på vilka medarbetare som fyller år och så vandrar jag runt bland alla 80 medarbetare och så smyger jag fram, ”grattis”.

Sedan är det paus och då tar Bengt-Erik en längre lunch, två-tre timmar varje dag, och sedan jobbar han på fram till att domaren blåser av matchen klockan sex, sju på kvällen.

– Sedan är det 300 sådana matcher på ett år och då skrivs en serietabell med årsredovisningen. Det är så likt, men det är det enda jag fattar, säger Bengt-Erik, dock med tillägget:

– Jag har kunskap också. Jag har jobbat tio år som ekonomichef, jag kan och vet vad jag pratar om. Det är också väldigt viktigt i ledarskapet.

Formad av scouterna och militären

Bengt-Erik Johansson föddes i Boden 1964. Hans mamma och pappa var ansvariga för scouterna på orten och det var i den formen som han stöptes. Han blev distriktsmästare både i skidorientering och orientering och är än i dag innehavare av distriktsrekordet på 1 000 meter för pojkar 14 år – 2 minuter och 46 sekunder. Han genomförde kadettskolan med fallskärms- och kustjägarna, gick naturvetenskapliga programmet och tog en civilekonomexamen. Och det var först då allt klarnade.

ANNONS

– Bil eller idrott, något av det vill jag jobba med. Jag kom med i Drott och det var sju målvakter som var bättre än mig. Jag slet som ett djur, för jag visste att blir jag förstemålvakt kommer Drott hjälpa mig att få ett jobb. Jag blev förstemålvakt och fick ett jobb hos Jan Widikson, jag blev kamrér där och jobbade med bilar.

Bengt-Eriks bilintresse kom tidigt och första kärleken var en Saab v4.

– Jag känner igen mig i ”En man som heter Ove”. Antingen var det Saab eller Volvo och jag var Saab. Hundra procent.

När han 1994 lämnade för Arna Halmstad var det Saab för hela slanten. Han blev ekonomichef och några år senare köpte Per-Anders Bendt företaget. När Bengt-Erik senare var vd på Motorhalland fick han ett samtal från Per-Anders Bendt.

– Han skulle sälja bolaget och ville att jag skulle köpa, men jag hade inga pengar. Det löser jag, sa han. Han ordnade finansiering tillsammans med banken och det är jag honom för evigt tacksam.

Per-Anders Bendt ville att Bengt-Erik Johansson skulle ta över Bendt Bil. Han såg själv till att finansieringen gick i lås.
Per-Anders Bendt ville att Bengt-Erik Johansson skulle ta över Bendt Bil. Han såg själv till att finansieringen gick i lås. Bild: Toni Ottosson

– Jag är nog den sista lille löntagaren som inte hade några pengar som får köpa ett så stort bolag som jag gjorde 2007. Jag lånade till allt, men vad hände 2007–2008 – den värsta lågkonjunkturen som människan har gått in i – Lehman Brother-krisen. Men det är inte nog, jag är ju ändå handbollsmålvakt, så jag tar en Saab-konkurs också så jag får det extra jävligt.

ANNONS

Hur illa var det?

– Hade jag räknat på det hade det inte gått. Men jag fokuserade på att varje dag göra ett så bra jobb som möjligt och vara så tokig som möjligt och hitta på grejer.

Försökte planka med Janne Andersson

Bengt-Erik Johanssons marknadsföringsfilosofi gick ut på att kunderna skulle prata gott om Bendt Bil. Han ville skaffa fans, inte kunder.

– Då kan vi komma in lite på Janne Andersson, hade han lett ett företag så hade det varit som Bendt Bil. Vi har ingen nära relation, inte mer än att Alet arrangerar Hallands största fotbollsturnering, Bendt Bil cup. Vi har morgonjoggat ihop i Madrid och har försökt planka in på Santiago Bernabéu-stadion när Sverige mötte Spanien i ett EM-kval. Men det var någon vaktmästare som började jaga oss så vi kom inte in, säger Bengt-Erik och skrattar.

– Men vi har samma syn på allting. Jag tömmer diskmaskinen på firman, jag tömmer papperskorgarna på toaletten. Det är inget konstigt för mig. Och när jag såg honom sopa omklädningsrummet, det var väl inget. Man kan inte sitta på sitt kontor, man måste ut i verksamheten.

Lessnade på sig själv

När HP vid ett tillfälle gjorde en undersökning visade det sig att 93 procent av befolkningen i området kände till Bendt Bil och Bengt-Erik Johansson.

ANNONS

– Hallandsposten hade aldrig sett en sådan siffra och då kände jag – nej, nu räcker det.

Bengt-Erik hade då använt bilhallen som en eventlokal. Det var bröllop, elitseriepremiär i bordtennis, opera som sjöng Gyllene Tider-låtar, 200 scouter som övernattade på parkeringen – ja allt mellan himmel och jord. Men det blev för mycket.

– Jag var less på mig själv. Jag var Alice Timander.

Bengt-Erik hade börjat provocera så mycket med sin marknadsföring att nästa steg hade blivit för mycket.

– Jag körde ju bland annat en helsida i Hallandsposten: ”Brukar du bli sugen på att köpa bil efter sex, då måste du komma innan för vi stänger kvart i”. Viveka (Hedbjörk, HP:s chefredaktör, reds anm) har sagt flera gånger att den annonsen får du inte ha och den får du inte ha. Vi körde bland annat en annons på seriesidan, ”Vilken är din favoritserie, vi tycker bäst om 3-serien och 5-serien”. Jag skulle även köra: ”Inget naket på tv i kväll? Vi har pick up i bilhallen”, men den fick vi inte sätta in, skrattar Bengt-Erik.

Var kommer alla idéer ifrån?

– Det var min favoritfråga, ”vilken byrå använder ni”? Den biten var jag tydligen bra på. Det är jättekonstigt eftersom jag har en civilekonomexamen med inriktning mot revision. Jag har sagt det på någon föreläsning, ”att jag som har en ekonomexamen mot revision håller föreläsning om marknadsföring är som att Zlatan håller föreläsning om ödmjukhet”.

ANNONS

Han bestämde sig för att lämna över stafettpinnen till sonen Marcus.

– Han är duktig, bättre än mig. Han har fortsatt på samma spår men utvecklat det och den digitala biten. Vad är det han säger, ”digitala algoritmer som gör att man kommer högt upp på det organiska söket”, det handlar marknadsföring om i dag och jag förstår ingenting.

Viktor och Marcus Johansson driver och äger Bendt Bil ihop med pappa Bengt-Erik Johansson. Arkivbild.
Viktor och Marcus Johansson driver och äger Bendt Bil ihop med pappa Bengt-Erik Johansson. Arkivbild. Bild: Jerry Carlsson

Särbehandlar sönerna – på gott och ont

Sönerna Marcus Johansson, marknadschef, och Viktor Johansson, försäljningschef, äger företaget ihop med Bengt-Erik. Han medger dock att sönerna inte alltid behandlas på samma vis som den övriga personalen.

– På gott och ont. Ibland kanske jag ställer större krav på dem, och det är jag inte stolt över. Jag kanske är tuffare mot dem. Sedan har de lärt mig en sak som är otroligt bra, ”pappa, man kan göra saker på andra sätt än vad du gör”. Det var en tankeställare.

Jag känner mig lite unik. Många pratar om elitidrott och att översätta det till näringslivet – jag har gjort det.

En stund in i intervjun kan Bengt-Erik inte hålla sig längre. ”Ska vi gå över på idrotten nu”, frågar han.

– Jag avslutade min handbollskarriär med den kanske största matchen som har spelats i Sverige – den femte och avgörande SM-finalen, -95 tror jag det var. Vilka lag det var! Vi hade Tommy Souraniemi, Magnus Weberg, Magnus Andersson, Ola Lindgren, Thomas Sivertsson och Henrik Andersson. Och så jag i mål. Och vi mötte då RIK (Redbergslids IK, reds anm) med Peter Gentzel i mål, (Martin) Frändesjö på kanten, Stefan Lövgren, Ljubomir Vranjes, stora stjärnan var Anders Bäckengren. Jag blev matchens lirare, men som vi tyvärr förlorade. Vranjes avgör med tio sekunder kvar. Han lägger den mellan benen, berättar Bengt-Erik varpå han i nästa andetag tillägger:

ANNONS

– Men han gör stegfel!

Övergången från elitidrottare till näringslivsprofil är något han är stolt över.

– Jag känner mig lite unik. Många pratar om elitidrott och att översätta det till näringslivet – jag har gjort det. Bendt Bil är ett enda stort omklädningsrum. För det är enda jag kan. Den bästa ledarskapsutbildningen man kan gå är Drotts omklädningsrum.

Där fick han lära sig att ingen, oavsett stjärnstatus, är större än laget.

– Så ödmjukheten men även människosynen är viktig. Jag har en annan del, det är Moder Teresas ”älska människor”, det är det viktigaste. Vi hade en annons i Hallandsposten men en bild på alla i personalen. jag hade en sådan liggande på mitt kontor och varje dag när jag kom till jobbet så tittade jag på den och tänkte, ”vilken lyx att få jobba med alla dessa underbara människor”, och sedan startad jag dagen.

Glädje är en annan grundpelare i Bengt-Eriks ledarfilosofi.

– Det sista man säger innan man går in för en match det är ”nu går vi ut och har kul, gubbar”. BMW och Mini mäter 38 städer och vi ligger i topp på bägge två. När de frågar vad som skiljer oss mot andra säger jag att ”jag tror vi skrattar mer”.

ANNONS

LÄS MER:Supersportbilen gör sitt första stopp i Halmstad

Uppskattat eller inte, men "pappavitsar” är något som Bendt Bils anställda har fått vänja sig vid.

– Jag är så fascinerad av språket. Vet du om att Norge och Danmark har samma färger på flaggan? Norge har ju blått, rött och vitt, medan Danmark har blott rött och vitt. Sådan humor har jag.

Vinnarmentaliteten, eller rättare sagt avskyn mot att förlora, har han kvar än i dag.

– Jag har svårt att njuta av alla framgångar. Om en annan firma får sälja en bil, då kryper det i mig. En tråkig egenskap.

Vägrar sälja Bendt Bil

När vi kommer in på striden om bilköparna i Halmstad där konkurrensen tätnar och marknaden konsoliderar tar Bengt-Erik återigen avstamp från sin idrottsliga bakgrund.

– Jag lägger inte så mycket tankeverksamhet på det. Jag satsar inte på serien, jag vinner inte ens matchen. Jag går in för att vinna den här duellen, jag försöker göra så bra som möjligt dag ut och dag in, sedan får vi se hur långt det räcker. Jag vill absolut inte sälja.

Potentiella uppköpare är nämligen många och de flockas kring Bendt Bil.

– Vi är helt inklämda mellan BMW-handlarna. Bilia, enda börsbolaget, i Kungsbacka, Holmgrens i Värnamo är en gigant, Förenade Bil, gigant i Ängelholm. Och så Anders Hedin med Bavaria där Halmstad är hans hjärtebarn, så jag har fyra stycken som bara skulle vilja. Men jag har så roligt, jag kan inget annat.

ANNONS

Har du trappat ner på något vis?

– Jag har ingen operativ syssla, men ska jag leda så måste jag vara på golvet. Jag är med i allt och jag är bollplank i allt. Det är lyxigt för ett företag att ha en sådan chef som alltid har tid, alltid har kraft, som alltid är utvilad. Jag är aldrig trött.

Hur länge kommer det pågå då?

– Tio år till, till att börja med.

Då ser du inte pensionen än på länge?

– Jag tycker det här är så roligt, jag gör det av glädje. Jag är nyfiken och längtar efter att lyckas.

Rekordår förra året, närmare 20 miljoner i vinst, det går bra nu?

– Det blir bättre i år, men man skäms över att säga det. Jag lider med dem som har det tufft nu.

Finns det något större mål som driver dig?

– Hela Bendt Bils uppgift är att bygga ett bättre samhälle. Vi är garanterat Hallands största sponsor av ungdomsidrott. Lilla Bendt Bil lägger över en miljon på ungdomslag. Vi köper fotbollsmål till skolor och varje år i 20 år har vi åkt upp med leksaker för 10 000-tals kronor till sjukhusets barnavdelning i samband med julen. Vi är kanske den äldsta sponsorn till Ung Företagsamhet. Vi vill betala tillbaka.

ANNONS

– Jösses, det låter som att man är en god människa, skrattar Bengt-Erik.

Finns det något du inte har uppnått?

– Nej. Mitt liv är i toppform. Jag njuter av varje stund.

6 snabba frågor till Bengt-Erik Johansson

Hur många fortkörningsböter har du på samvetet?

– Tre. Aldrig blivit av med körkortet.

Elbil eller bensindrivet?

– Var ska jag? I stan – elbil. Köra långt – bensin.

Vad har du för bilar i garaget?

– Just nu kör jag en liten Mini. Jag försöker matcha med mina kläder. Vilken dryg jävel (skratt). Jag skiftar med det som finns på jobbet.

Om du var tvungen att byta yrke, vad hade du jobbat med då?

– Lärare. Det har alltid varit min plan b. Att få människor att växa.

Har du någon dold talang?

– Får det vara ordvitsar? Men den är kanske inte är så dold. Jag har kunnat alla världens huvudstäder.

Har du någon last?

– Jag äter glass varje dag, en kula med en deciliter grädde. Det är därför jag tränar så mycket.

LÄS MER:Bendt Bil satsar stort på återvinning

LÄS MER:Bilfirma tacklar produktionstopp med välfyllda lager

ANNONS