Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

”Vi är inte för stora för den minsta upplagan”

I snart 40 år har kompanjonerna Christer Arvidsson och Mats Nilsson haft tryckeri ihop i Veinge utanför Laholm. Trots branschdöd och coronapandemi tickar verksamheten oförtrutet på. Jo, det finns en företagshemlighet.

En svag doft av tryckfärg och metall vilar över de rymliga lokalerna. Tryckpressen dunkar dovt, annars är det förvånansvärt tyst med tanke på att arbetet pågår för fullt.

– Verksamheten är inte så slamrig nu för tiden och vi har aldrig fått höra av grannarna att vi stör. Det är bara precis när tryckpressen startar som det kan bullra lite, säger Christer Arvidsson och leder vägen in i köket.

Mannen med förklädet

Kompanjonen sedan snart 40 år, Mats Nilsson, kommer efter. Eller ”mannen med förklädet”, som några av kunderna kallar honom.

– Det svarta förklädet har varit en del av min arbetsmundering i många år. Det är både praktiskt och lite gammaldags, ler han och torkar av händerna.

Jargongen mellan de två kompanjonerna är avspänd och godmodig. Men så har de också känt varandra ända sedan 1970-talet, då de jobbade ihop på Laholms tryckeri.

Att de startade eget ihop är egentligen något av en slump. Det började med att Christer fick ett erbjudande att ta över Veinge tryckeri 1983 av sin forne mäster och utbildare, Tore Spolin. Denne hade i sin tur köpt tryckeriet av Landstinget, som drivit det för att utbilda typografer.

– På den tiden fanns det ett stort behov av trycksaker inom vården. Tänk bara alla journaler, tidkort och kuvert, säger Christer.

Trots att det var goda tider för tryckeribranschen tvekade han.

– Det var ett gott liv att vara anställd. Sedan hade ju offsettrycket börjat komma, men på Veinge tryckeri fanns det bara gammaldags blymaskiner.

Delat ansvar

Till slut bestämde han sig ändå för att våga steget – men med delat ansvar. Planen var att han skulle driva företaget ihop med Mats storebror, som också var tryckare.

Christer himlar med ögonen och skrattar.

– Men han fick i sin tur ett erbjudande att köpa en gård, så han valde den vägen istället.

Då klev lillebror Mats in på scenen – och på den vägen är det. Det skiljer nio år i ålder på honom och Christer, men båda ser det som en tillgång.

– Speciellt nu när jag inte är här hela tiden längre, med ålderns rätt, säger Christer, som gärna ägnar sig åt sitt biintresse - bin.

De gamla blymaskinerna till trots fick Christer och Mats fin snurr på Veinge tryckeri. Snart hade de dubblat omsättning och kundkrets.

– Vi fick behålla en del tryckjobb för dåvarande Landstinget, som lönejournaler och tidlappar och sådant. Det fanns blyformar kvar till det mesta, så det var väldigt behändigt, berättar Mats.

”Vi har kunnat förlita oss på varandra”

Sedan dess har tiderna förändrats radikalt i branschen. I digitaliseringens spår har åtskilliga trycksaker försvunnit och upplagorna minskat. Yrket har förändrats och många tryckerier har lagts ner. Trots det har Veinge tryckeri stått stabilt genom alla år. I dag har det en omsättning på cirka fyra miljoner kronor och sysselsätter fem personer, varav fyra på heltid.

Hemligheten?

– Vi har förstås förkovrat oss i ny teknik och investerat i lämpliga maskiner. Men den viktigaste anledningen till att vi har lyckats hålla oss kvar är att vi aldrig gapat över för mycket, säger Christer och fortsätter:

– Inte heller har vi diskuterat arbetstiderna, utan jobbat de där extra timmarna när det har behövts. Vi har kunnat förlita oss på varandra och vi kan jobbet från grunden.

Mats nickar instämmande.

– Målet har inte varit att tjäna massor av pengar eller expandera. Även om vi har haft olika åsikter om något så har vi alltid strävat åt samma håll. Vårt fokus är helt enkelt att se till att vi har jobb till folket här i huset.

I dag finns deras kunder framför allt bland småföretagare och föreningar i nordvästra Skåne och upp över hela Halland. De vill ha hjälp med allt från originalarbeten, produktbeskrivningar, broschyrer och församlingsblad till stansade kartonger och gicléetryck (en konstnärlig grafisk teknik).

– Vi är inte för stora för den minsta upplagan. Det är också vår affärshemlighet – även om den är helt offentlig, säger Mats.

Christer Arvidsson

Ålder: 70 år.

Familj: Frun Carina, vuxna barn, barnbarn, ett barnbarnsbarn samt hunden Lisa.

Bor: Radhus i Laholm.

Favorittypsnitt: Garamond.

Mats Nilsson

Ålder: 61 år.

Familj: Två hundar.

Bor: Hus i Genevad.

Favorittypsnitt: Futura, rak.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!