Temavecka ska lära unga om privatekonomi

Att lära unga om privatekonomi är målet med Money Week som just nu pågår.
– Många saknar de kunskaper man behöver, säger Sofia Kristiansson projektledare på Swedbank som håller utbildningar i ämnet.

ANNONS
|

Money week är en internationell temavecka som genomförs årligen för att öka ungdomars kunskaper om privatekonomi.

Ämnet aktualiserades nyligen när Kronofogden presenterade statistik om att allt fler vill ha skuldsanering i Sverige. Ansökningarna ökar i de flesta ålderskategorier, men allra mest bland unga vuxna mellan 18 och 30 år.

– Tyvärr drar många unga på sig stora skulder tidigt. Vi hoppas att vårt arbete ska förebygga detta, säger Sofia Kristiansson.

Föreläser på skolor

Hon jobbar som projektledare för Swedbanks samhällsengagemang med ansvar för rörelseområde Syd, där Halland ingår. Storbanken är en av dem som uppmärksammar temaveckan, men också en av dem som jobbar för att utbilda unga i privatekonomi året runt.

ANNONS

Föreläsningarna genomförs normalt ute på skolor men under pandemin sker de digitalt. Målgruppen är elever från lågstadiet till gymnasiet.

”Många halkar efter”

Sofia Kristiansson tycker att det är bra att de får möjlighet att lära barnen om privatekonomi tidigt. Många får inte kunskapen på annan väg, menar hon.

– Undersökningar visar att man pratar väldigt lite ekonomi och pengar med sina barn. Samtidigt är privatekonomi inget eget ämne i skolan utan det faller under exempelvis hemkunskap. Vi ser att det är väldigt många som halkar efter och saknar de kunskaper som man behöver.

I Halmstad får eleverna träffa föreläsarna Fredrik Holgersson och Linnéa Nilsson som jobbar på Swedbanks kontor i stan. Förra veckan besökte de Drottning Blankas gymnasium och denna veckan väntar Engelska skolan. Efter påsklovet har det blivit Östergårdsskolans tur.

Föreläsningarna fokuserar på fyra huvudsakliga områden; att göra en budget, sparande, lån och bedrägeri.

– Vi vill belysa vikten av att tidigt ta kommando över ekonomin, säger Sofia Kristiansson.

Att hamna hos Kronofogden som ung kan få många negativa konsekvenser, påpekar hon.

– Det gör till exempel att man inte kan söka en bostad. Alla hyresvärdar kollar om du har en anmärkning. Och du kommer inte kunna köpa en lägenhet för du kan inte ta de lånen som behövs för att finansiera det. Att flytta hemifrån blir överhuvudtaget svårt.

ANNONS

Fakta: Money week

Money week infaller vecka 12 i år. Syftet med den globala temaveckan är att öka ungas kunskaper i privatekonomi.

Konsument Halmstad uppmärksammar veckan genom att ordna en tipspromenad för barn med start på Sagoängen på Galgberget.

LÄS MER:Så lite kan svenskarna om ekonomi

LÄS MER:Hennes app ska öka kunskaperna inom privatekonomi

LÄS MER:Sju enkla tips för en bättre privatekonomi

ANNONS