Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Haglund blickar tillbaka på en vår med många svåra utmaningar. Bild: Jari Välitalo
Elisabeth Haglund blickar tillbaka på en vår med många svåra utmaningar. Bild: Jari Välitalo

Svemestertrend lyfter Hotel Tylösand i kristider

Inställda konferenser och evenemang slår hårt mot Hotel Tylösand i coronatider.
– För närvarande lever vi nästan uteslutande på privatmarknaden, säger Elisabeth Haglund, vd.

Det råder febril aktivitet i receptionen. Personalen har fullt upp med att ta emot telefonsamtal från semesterlediga människor som vill bryta vardagstristessen denna speciella sommar med en spa-och hotellupplevelse.

– Trycket är enormt just nu. Beläggningsgraden på hotellet har varit minst lika hög i juli i år som under samma månad 2019. Även restaurangerna är så gott som alltid fullbokade men då måste man också beakta att vi har färre antal sittplatser jämfört en vanlig sommar på grund av coronarestriktionerna, säger Elisabeth Haglund.

Mycket att ta igen

Anläggningen har dock mycket att ta igen efter den dystra våren.

– Vi har bara haft några mindre konferenser sedan den 10 mars. Samtliga stora konferenser har dock blivit avbokade eller ombokade till i höst. Sveriges största trafiksäkerhetskonferens är inställd liksom bland annat en tandläkarkonferens. Det är konferenser som lockar 400-500 deltagare från hela Sverige, säger hon.

Elisabeth Haglund uppskattar att anläggningen har förlorat cirka 90 procent av inkomsterna på konferenssidan under våren.

Även andra delar av verksamheten har påverkats av pandemin.

Det traditionella after beach-partyt och nattklubben har ersatts av livemusiksatsningen Sommarchill på Solgården.

– Vi började med konceptet i slutet av juni. Det gick lite trögt i början men under de senaste veckorna har det varit stort sug efter vip-borden på terrassen.

”Tänka ett steg i förväg”

Högsäsongen på privatsidan förväntas pågå fram till i mitten av augusti. Vad som händer därefter står skrivet i stjärnorna.

– Jag är kontrollmänniska av naturen och tycker inte om att sväva i ovisshet. Därför är det viktigt att hela tiden försöka tänka ett steg i förväg. I höst tänker vi satsa lite mer på mindre konferenser och evenemang. I slutet av augusti återkommer till exempel Joe Labero med sin intima show. Han hade två föreställningar här i början av juli som blev väldigt uppskattade.

Den planerade utbyggnaden av hotellet har skjutits upp och det varsel om uppsägning gällande ett 40-tal anställda som lades i mars har förlängts.

– Vi försöker verkligen stå emot coronapandemins turbulens. Det viktigaste för oss just nu är att få bättre ruljans i verksamheten så att våra anställda kan behålla sina jobb. Vi vill verkligen inte tappa den kompetens som finns i huset, säger Elisabeth Haglund.

LÄS MER: Så påverkar coronapandemin Hotel Tylösand och Societén

LÄS MER: Sviten stod öppen när Hotel Tylösand fyllde 100

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här