Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stora Enso planerar att sälja pappersanläggningen i Hyltebruk. Framöver vill koncernen fokusera på annat än pappersproduktion. Bild: Jari Välitalo
Stora Enso planerar att sälja pappersanläggningen i Hyltebruk. Framöver vill koncernen fokusera på annat än pappersproduktion. Bild: Jari Välitalo

Stora Enso vill sälja anläggningen i Hyltebruk

Bruket i Hylte är en av fyra produktionsanläggningar för papper som Stora Enso planerar att sälja. Det meddelar koncernen på sin hemsida. Framöver vill Stora Enso fokusera på annat än papper – exempelvis förnybara förpackningar. Produktionen av biokomposit och formpressad fiber i Hylte påverkas därför inte vid en eventuell försäljning.

Stora Enso har inlett en process för att möjliggöra försäljning av fyra produktionsanläggningar för papper. Det handlar om Hylte och Nymölla i Sverige, Anjala i Finland och Maxau i Tyskland.

LÄS MER: Stora Enso om säljplanen: ”Bättre för de anställda”

”Genom att avyttra en majoritet av våra papperstillgångar kan vi öka fokus på våra definierade strategiska tillväxtområden: förnybara förpackningar, bygglösningar och innovationer inom biomaterial. Vid utvärdering av potentiella avyttringar eftersträvar vi ett nytt ägande som möjliggör en långsiktigt hållbar framtid, både för anläggningarna och människorna som arbetar där,” säger Annica Bresky, vd och koncernchef Stora Enso, i ett pressmeddelande på tisdagsförmiddagen.

Stora Enso har för närvarande fem produktionsanläggningar för papper. Den enda som blir kvar inom koncernen om de övriga fyra säljs är Langerbrugge i Belgien.

Koncernen beskriver att avsikten med hela försäljningen är att fokusera på den långsiktiga tillväxtpotentialen för förnybara produkter inom förpackningar, bygglösningar och innovationer inom biomaterial. Att fokusera på strategiska tillväxtområden ligger i linje med Stora Ensos strategi, uppger bolaget.

Carl Norell, presschef på Stora Enso Sverige, påpekar att det endast är pappersproduktionen som berörs av en kommande försäljning.

– I Hylte finns också en produktion av biokomposit och formpressad fiber. Den eventuella försäljningen kommer inte att påverka den verksamheten, säger Norell.

Ingen omedelbar effekt för Bruket

Försäljningsprocessen, som nu har inletts, får ingen omedelbar effekt på pappersbruken utan dessa kommer att fortsätta leverera papper till sina kunder. Stora Enso har ännu inte satt någon tidsgräns för när processen ska vara avslutad.

Så sent som i januari i år beslutade Stora Enso att lägga över anläggningen i Hyltebruk i ett eget, nystartat bolag: Stora Enso Hylte Bruk AB. Stora Enso beskrev då beslutet som ”en administrativ åtgärd” och enligt brukschefen Håkan Naij var det ”inga stora konstigheter” med det.

– Det är en intern process där man ser över hur bolagen är organiserade inom Sverige och då innebär det att man ser över det här och då kommer Hylte att bli ett eget bolag igen. Det påverkar egentligen ingenting lokalt, sade brukschefen Håkan Naij till Hallandsposten i början av februari.

Att Stora Enso i själva verket planerade en försäljning av pappersproduktionen i Hylte gick bolaget inte ut med vid det laget.

I september 2020 gjordes en omfattande nedskärning på Bruket i Hylte då företaget stängde ned pappersmaskin 3 och returpappersanläggningen permanent. Sedan dess finns bara en återstående pappersmaskin vid anläggningen.

LÄS MER:

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!