Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lyser upp. Stefan Petersson, till vänster, har ihop med kompanjonen Tomas Wernant startat företaget MSL International AB i Laholm, som marknadsför och säljer miljövänliga belysningsstolpar av kompositmaterial – finns både med björkträdmönster och i neonfärger, likväl som standardstolpar för vägar och parker.

Stolpar som lyser – en ljus idé med internationell potential

Vad sägs om en björkträdstam med belysning i trädgården, neonfärgade lyktstolpar på lekplatsen eller miljövänlig gatubelysning? Utbudet är både idé- och variationsrikt när nystartade företaget MSL International AB, Modern Street Light från Laholm, lanserar ”belysningsstolpar 2.0” tillverkade av kompositmaterial. De kostnadseffektivare belysningsstolparna, med wifi-antenner, har redan fått internationell uppmärksamhet.

Allting utvecklas. Så även belysningsstolpar. I samma material som nutidens flaggstänger, glasfiberarmerad polyester (komposit), tillverkas även belysningsstolpar som på sikt kan konkurrera ut de traditionella stolparna, som är gjorda av galvaniserat stål.

MSL International utvecklar, marknadsför, säljer och distribuerar stolpar som har längre livslängd och flera användningsområden, som belysning och dekoration.

Bakom företaget står två näringslivsprofiler och jämngamla barndomsvänner:

Stefan Petersson, Halmstad: tidigare bland annat produktionschef på Trioplast i Smålandsstenar samt vd på Diab AB i Laholm.

Tomas Wernant, Torna Hällestad: ekonom och marknadsdirektör på Tetra Pak i Lund och med mångårig tjänstgöring utomlands.

– Genom vår gamla vänskap och våra respektive bakgrunder i näringslivet, bestämde vi oss för att tillsammans satsa på detta, en produktutveckling av lättviktskonstruktioner och stolpar försedda med belysning i valfria färger och styrka, säger Stefan och Tomas.

Gatlampor och belysningsstolpar av kompositmaterial har flera fördelar.

– Inte minst miljö- och hållbarhetsaspekten är viktig, understryker duon. Våra stolpar har mindre negativ påverkan på miljön vid tillverkning och betydligt längre livslängd än traditionella stolpar av stål, som rostar och vittrar sönder av hundkiss, salt och fukt, vilket påverkar deras hållbarhet och livslängd.

– En annan viktig egenskap hos belysningsstolpar av komposit är att, de inte kan bli strömförande och därmed minskas risken för el-olyckor. Dessutom avskärmar materialet inte radiovågor vilket gör det ypperligt för wifi-uppkoppling och annan trådlös kommunikation.

Stolparna är användbara på en rad områden och har redan installerats på ett antal lekplatser, där även själva stolpen ger belysning.

– Ljus skapar trygghet och vi ser stora potentialer för belysningsstolpar på både allmänna platser och för privat bruk, säger Stefan Petersson.

Kommuner, myndigheter, arkitekter och företag visar intresse för LED-produkterna, som har en lång livslängd och där man genom till exempel belysta björkträdmönstrade stolpar kan få en vacker dekoration i trädgården eller skogsdungen utanför en fastighet.

MSL lanserar tre typer av belysningsstolpar; standard, dekoration och design. Tillverkningen sker dels i Sverige, dels i Polen.

Intressenter finns även utomlands. Pilotinstallationer har gjorts i Ryssland och Norge och det arbetas med ytterligare lanseringar.

– Vi tror på en positiv utveckling och räknar med en introduktionsperiod av våra produkter som tar mellan fyra och fem år. Vi jobbar långsiktigt. En hel del av vår marknadsföring sker genom gamla affärsrelationer och nätverk, förklarar Tomas Wernant.