Snickaren som ger träden ett andra liv


– Jag brukar säga att jag drar nytta av både höger och vänster hjärnhalva i min skapelseprocess, säger han.

ANNONS
LocationLaholm||

Anders Ölund suddar ut gränserna mellan konstnärskapet och hantverksyrket.

På ena sidan av vägen ligger bonings­huset, på andra sidan den avstyckade gården som är Anders Ölunds egen kreativa oas.

Här, i Ränneslöv utanför Laholm, har han ända sedan i slutet på 1980-talet skapat bland annat möbler och inredningar.

– Jag jobbade som slöjdlärare i Vallberga när konstnären Mia Lundqvist kontaktade mig och undrade om jag kunde bygga en modell till en utsmyckningstävling. Jag nappade på erbjudandet och vårt gemensamma bidrag vann. Därefter fick jag fler förfrågningar och jag bestämde mig för att ta tjänstledigt från mitt lärarjobb. Efter två år var jag tvungen att ta ett beslut om jag skulle gå tillbaka till min tjänst eller satsa ­vidare som egen företagare. Och valet var inte särskilt svårt, säger Anders Ölund.

ANNONS

Under åren som har passerat har han bland annat byggt möbler och inredningar åt ett flertal restauranger, bland annat åt Rökeriet och Ulvereds hjorthägn i Laholm samt till Roots i Halmstad.

Anders Ölund jobbar främst med träslaget alm, som han kallar för ”den svenska valnöten”.

– Det är ett otroligt vackert träslag med böljande mönster.

Och träden är hämtade från närområdet.

– En del träd som jag har använt i min produktion har varit historiska almar. Jag tog bland annat hand om tre träd från S:t Nikolai kyrka i Halmstad som var uppemot 200 år gamla. Till min stora glädje fick jag till slut även hämta hem almen som stod i Picassoparken. Trädet är uppsågat och en del bitar har redan återanvänts i några bord och bänkar. På så sätt får gamla träd som bevittnat stadens framväxt ett andra liv.

På gården i Ränneslöv finns bland annat en egenkonstruerad specialsåg som gör det möjligt att såga riktigt tjocka stockar samt ett lager som inrymmer cirka 400 kubikmeter uppsågat virke.

Det finns även ett showroom där spekulanter har möjlighet att beskåda Anders Ölunds slutprodukter.

Badkaret av halländsk alm, som har väckt stor medial uppmärksamhet, återfinns dock i den andra utställnings­lokalen som ligger i den gamla byskolan.

ANNONS

– Det var en bekant i Stockholm som mest på skoj frågade mig om jag kunde tänka mig att bygga ett badkar som han kunde ställa i badrummet på sin övervåning. Jag tände till på idén. Det var dock ett mödosamt jobb som tog många timmar och när badkaret väl var klart kände jag att det var bättre att använda det som en pr-grej. Jag lade ut det fullt funktionella badkaret på Blocket för 999 000 kronor och det dröjde bara en halvtimme innan en reporter från tidningen Metro ringde och frågade om prissättningen verkligen var seriös.

Trots att Anders Ölund har uppnått pensionsåldern har han inga planer på att dra ner på tempot. Snarare tvärtom.

För något år sedan sökte han efter massiva bord på internet.

– Plötsligt hittade jag flera bord som var näst intill identiska med de som jag tillverkar. Jag började forska lite djupare och kom fram till att borden var formgivna av den världskände möbel­makaren George Nakashima och att de såldes på auktion för miljonbelopp.

Nu är Anders Ölund på jakt efter en agent som skulle kunna lansera honom på den internationella marknaden.

– På så sätt hoppas jag kunna nå de konsumenter som inte har råd att köpa en Nakashima-möbel men som gillar stilen. Om jag bara kunde få ut en tiondel av det belopp som en äkta Nakashima-möbel säljs för på auktion skulle jag känna mig mer än nöjd.

ANNONS

Längst in i showroomet står en ­möbel som har en speciell plats i Anders Ölunds hjärta – ett bord som han ville ge till drottning Silvia när hon fyllde 75 år. På grund av att drottningen har varit bortrest har han ännu inte kunnat leverera möbeln.

– För några år sedan fick jag besök av en man som var skogsförvaltare på Kungliga Djurgårdens förvaltning. Han berättade att flera av almarna på hovets marker hade blivit för gamla och undrade om jag kunde återvinna träden till möbler. Nu har jag levererat några bord och min förhoppning är att jag på sikt ska bli kunglig hovleverantör. Det skulle ju vara en rejäl fjäder i hatten.

Under hela sin yrkeskarriär som möbelmakare har Anders Ölund väntat på det stora genombrottet.

– Jag har gett mig in i många projekt som på förhand har känts som en succé men tyvärr har det inte riktigt lossnat. Mina vänner brukar säga att Sverige är för litet för mig. Det är kanske hela sanningen.

Dessutom skulle han gärna vilja hitta en lärling eller kompanjon som skulle kunna föra hans stolta tradition vidare när han själv inte orkar längre.

– Det finns ett stort kunskapsarv att förvalta för den som vill ge träd ett ­andra liv.

ANNONS

2013 vann Anders Ölund pris för att ha skapat den bästa ädel­träprodukten, i form av sitt badkar av almträ, i södra Östersjö­regionen. Tävlingen genomfördes som en del av EU-projektet ”Hardwoods are good”. Syftet med projektet var att förstärka utbytet mellan entreprenörer verksamma inom ädellöv­trä­kedjan runt Östersjön.

Källa: Skogsstyrelsen.

Ålder: 66 år.

Familj: Sambo, utflugen dotter och två katter.

Minnesvärd händelse från ­karriären: ”När jag vann ­tävlingen Best Hardwood Product in the South Baltic Region 2012 med mitt badkar i alm.

Fritidsintressen: ”Uppfinna och utveckla nya produkter. Umgås med positiva och livsbejakande människor.”

ANNONS