Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Basander André är projektledare för SPOK Halland, en plattform som ska hjälpa formgivare och designers att hitta lokala tillverkningsmöjligheter.  Bild: Pressbild/TT
Elin Basander André är projektledare för SPOK Halland, en plattform som ska hjälpa formgivare och designers att hitta lokala tillverkningsmöjligheter. Bild: Pressbild/TT

Sajt ska leda formgivare till lokala tillverkare

Nu ska det bli lättare för formgivare, designers och andra kreativa att hitta tillverkningsmöjligheter i närområdet. Halland ansluts till plattformen SPOK som listar lokala tillverkare redo att ta sig an nya samarbeten.

Plattformen startades 2016 i Skåne och har knutit till sig fler regioner sedan dess. Halland är senast i ordningen.

– Tanken är att förse kreativa i regionen med en bas där de kan gå in och leta efter tillverkare som de behöver i ett projekt. Det finns jättemycket produktion här hemma som vi kan använda oss av i stället för att lägga ut den i andra länder, säger Elin Basander André.

Letar tillverkare

Hon har anställts av Region Halland som projektledare och jobbar nu med att ragga tillverkare från hela länet som vill synas på hemsidan.

– Vi letar från Kungsbacka i norr ner till Laholm i söder och inåt landet. Det gör ingenting om det är flera som är verksamma i samma bransch.

Plattformen riktar sig till formgivare och designers men den kan även användas av exempelvis inredare och stylister.

– Det kan också vara entreprenörer och innovatörer som har en produktidé men inte vet var de ska vända sig.

Elin Basander André är själv industridesigner och vet att det är tidskrävande att hitta rätt tillverkare att samarbeta med.

– Tanken är att de inte ska behöva sitta och leta en och en utan vi vill serva dem med en lista på namn, säger projektledaren.

”Så mycket bredd som möjligt”

Med satsningen hoppas man också kunna bevara och tradera kunskap kring hantverk i länet samt skapa förutsättningar för hållbar utveckling.

– Det är lättare att tänka smart när man själv kan åka ut och se processen med egna ögon. Om det exempelvis blir spill i produktionen kan man kanske skruva lite på det så att man inte behöver slänga material. Sen slipper man ju även frakt och hela den biten.

SPOK Halland finansieras av Region Halland och utgår från Rian designmuseum i Falkenberg. Elin Basander André uppmanar alla tillverkande företag som är intresserade att ta kontakt.

– Vi försöker få in så mycket bredd som möjligt, det kan vara alltifrån större och mellanstora industrier till små hantverkare och slöjdare som är väldigt nischade inom sitt område, säger hon.

LÄS MER: Sima brinner för att skapa med händerna

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!