Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bjarne Sandberg, vd för Biltema Logistic, följer situationen kring coronaviruset noggrant. Bild: Privat
Bjarne Sandberg, vd för Biltema Logistic, följer situationen kring coronaviruset noggrant. Bild: Privat

Så hanterar arbetsgivarna risken för smittspridning

Coronapandemin är långt i från över och smittspridningen har ännu inte nått sin kulmen. En av platserna där viruset sprids som mest är arbetsplatsen. HP har frågat några av de största arbetsgivarna i kommunen hur de agerar för att motverka spridningen av viruset.

Efter en lugnare sommar har smittspridningen av coronaviruset under hösten tagit ny fart. Tidigare i veckan pekade statsepidemiologen Anders Tegnell ut hemmet och arbetsplatsen som de vanligaste ställena för smittspridning. Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att så många som möjligt ska jobba hemifrån – men hur resonerar de stora arbetsgivarna i Halmstads kommun?

Bjarne Sandberg är vd för Biltema Logistic.

– Redan tidigt i våras kom tydliga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och de utgör fortfarande en bas för vår verksamhet. Detta innebär bland annat att de anställda ska stanna hemma om de känner sig sjuka eller har sjukdomssymptom, säger han.

På tjänstemannasidan jobbar de flesta hemifrån.

Lagerpersonalen måste dock finnas på plats dagligen.

– Tack vare att vi har så stora lagerytor kan personalen hålla avstånd till varandra. Vi delar även upp rasttiderna för att minimera antalet personer i matsalen. Vi har även satt upp markeringar på stolar och golv.

Bjarne Sandberg menar att det är viktigt att hela tiden är viktigt att påminna de anställda om att vara extra försiktiga.

– Vi måste undvika att glida in i en slags coronavardag. Vi har alla ett ansvar för att minska risken för smittspridning, säger Bjarne Sandberg.

”Har valt en mellanväg”

På Högskolan i Halmstad bedrivs distansundervisning i den mån det är möjligt.

– Detta gäller både undervisning och examination. Det finns dock praktiska moment som inte går att utföra digitalt med godtagbar kvalitet. Då försöker vi i stället att se till att momenten genomförs i större lokaler med få personer på plats, säger Selma Sedelius, kommunikationschef på Högskolan i Halmstad.

Campuset är dock fortfarande öppet för studenter.

– Det är nödvändigt att studenterna har tillgång till bland annat laboratorium och bibliotek. Däremot har vi vidtagit ett flertal åtgärder för att de ska kunna hålla avstånd till varandra.

Selma Sedelius märker att det finns en ökad oro hos både personal och studenter.

– Det finns både de som helt vill övergå till digital undervisning och de som är kritiska mot att vi inte bedriver normal undervisning. Vi har valt en mellanväg mellan de två ytterligheterna, säger hon.

”Varannan plats-principen”

HMS Networks stakade ut sin långsiktiga färdriktning tidigt under coronapandemin.

– Vi kan inte sparka burken framför oss hela tiden. I stället har vi bestämt oss för att ställa in alla resor till mässor och andra evenemang under hela 2021. Det är möjligt att läget kommer att förändras men i så fall får vi omvärdera våra beslut senare, säger Staffan Dahlström, vd för HMS.

Kontorspersonalen jobbar hemifrån.

– Under sommaren hade vi som regel att varje kontorsanställd skulle finnas på plats på kontoret minst en dag i veckan. Efter att de hårdare restriktionerna trädde i kraft i början av november valde vi att plocka bort regeln och nu är det åter hemarbete som gäller.

Alla möten sker i det chattbaserade verktyget Teams. Staffan Dahlström är dock inte odelat positiv till digitala sammankomster.

– Genomförandet av beslutade projekt är en ganska enkel match att sköta digitalt. Däremot är det enligt min uppfattning betydligt svårare att spåna fram nya förslag och idéer på distans. I vissa fall kan den digitaliserade världen inte ersätta eller överträffa kraften i det personliga mötet, säger Staffan Dahlström.

Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Vi har bland annat anpassat värnpliktsutbildningen efter rådande omständigheter. Vi försöker att begränsa resandet för våra värnpliktiga genom att ha längre sammanhängande utbildningspass. Dessutom håller vi hårt på varannan plats-principen i våra möteslokaler, säger Christian Lövgren, kommunikatör på FMTS.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här